Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brčanska policija nabavila alkotestere koji ne rade na “puhanje”

BiH

alkotester

Vršeći analize stanja sigurnosti u prometu na području Brčko distrikta BiH, uočeno je da na sigurnost izuzetno utječu vozači koji upravljaju vozilima u alkoholiziranom stanju.

U cilju podizanja razine sigurnosti u prometu, kao i opće sigurnosti građana, Policija Brčko distrikta BiH, nabavila je dva aparata-alkotestera marke „Envitec AlcoQuant 6020 plus“.

Aparati imaju mogućnost aktivnog i pasivnog načina rada. Aktivan rad aparata podrazumijeva izravno puhanje i provjeru alkoholiziranosti vozača.

Međutim, kod pasivnog načina rada aparat bilježi i samo prisustvo alkohola i bez konkretnog mjerenja (puhanja), što uveliko ubrzava rad policije, bez dužeg zadržavanja vozača nad kojima se vrši kontrola.

Samim prinošenjem aparata u blizinu vozača je moguće detektovati prisustvo alkohola, nakon čega se podvrgava aktivnom provjeravanju aparatom.

Policija apelira na vozače da ne upravljaju vozilom ukoliko su konzumirali alkohol, da na taj način doprinesu svojoj sigurnosti i ukupnoj sigurnosti u prometu, te izbjegnu sankcije predviđene zakonom, stoji u priopćenju iz brčanske Policije.