Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brčkalo: SNSD se stidi svoje političke prošlosti

BiH

Miroslav Brčkalo
Miroslav Brčkalo

Šef Kluba poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) Miroslav Brčkalo tvrdi da se, na jučerašnjoj sjednici Narodne skupštine o deklaraciji o podršci Dejtonskom sporazumu, pokazalo da se Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) „stidi svoje političke prošlosti“.

-Oni bi vrlo rado zaboravili sve što su radili, ali smo mi tu da ih podsjetimo na ono što su činili ugrožavajući RS i Dejtonski sporazum – naveo je Brčkalo.

Nisu im zaboravili, kaže, 2005.godinu, kada je Venecijanska komisija u svom izvještaju napisala da se SNSD zalagao za jačanje države BiH, na uštrb RS.

-PDP nije zaboravio i da je predsjednik RS-a Milorad Dodik svojevremeno potpisao ‘Prudski sporazum’, koji je, po našem mišljenju, predstavljao najveći udar na RS. Izjavljivao je i da je vrijeme za jednog predsjednika BiH, a kasnije to pravdao riječima da je ‘mlad i naivan’. Potpredsjednica SNSD-a Nada Tešanović je podržala i deklaraciju Hrvatskog narodnog sabora u kojoj se govori o pristupu BiH u NATO savez, trećem entitetu… SNSD je svojevremeno ‘prekinuo’ RS na dva dijela u Brčkom, a s Šahbazom Džihanovićem i ostalim unitaristima u BiH pravio mutietničke regije, ubacivali su svoje deklaracije u kojima se govorilo o NATO-u. Iz takve politike otišli su u drugu krajnost i obećali nezavisnu RS. To su radili poigravajući se emocijama građana RS, nemajući odgovore na tešku ekonomsku situaciju u RS – ustvrdio je Brčkalo.

Kaže da za razliku od ovog „SNSD-ovog političkog lutanja bez vizije“, PDP je vodio konstatno realnu i odgovornu nacionalnu politiku – očuvanja Dejtonskog sporazuma.

Tvrdi i da se zbog svega SNSD trudio da jučer izbjegne priču u Narodnoj skupštini RS-a o Dejtonskom mirovnom sporazumu, odnosno Aneksu 4, „jer su upravo oni najviše i ‘udarali’ na taj sporazum i time ugrožavali interese RS u BiH“.

Brčkalo ističe da Dejtonski sporazum čuva interese RS u BiH i garant je opstanka Srba na ovom području.

-Sve ostalo predstavlja avanturu za RS – rekao je šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a.