Brčkalo: Vlast RS-a prenosi nadležnosti RS u bankarstvu na nivo BiH

Miroslav Brčkalo
Miroslav Brčkalo

Generalni sekretar PDP-a Miroslav Brčkalo tvrdi da će, zakonima koji će uskoro biti na sjednici Narodne skupštine RS-a, vlast tog bh. entiteta nadležnosti sa bankarskog i finansijskog sektora RS-a prenijeti na centrali nivo BiH.

Radi se o Zakonu o bankama i izmjenama Zakona o Agenciji za bankarstvo RS.

– Samozvani čuvari RS krišom i daleko od očiju javnosti prenose nadležnosti i rade protiv budućnosti RS-a. Zakon o bankama i izmjene Zakona o Agenciji za bankarstvo RS nisu nikakvo unapređenje sistema bankarskog sektora već isključivo ispunjavanje uslova MMF-a, koji su premijerka Željka Cvijanović i ministar finansija Zoran Tegeltija bespogovorno prihvatili, na štetu RS – ustvrdio je Brčkalo.

Na današnjoj konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu on je podsjetio da Pismo namjere koje su Cvijanović i Tegeltija potpisali sadrži više od 40 uslova, “ne potpuno dobronamjernih prema RS, samo da bi što prije dobili tranšu MMF-a bez koje ne mogu da opstanu”.

– Pošto su uništili Agenciju za bankarstvo RS, ostali smo bez sistema kontrole i bez regulatora bankarskog sektora. Daljim izmjenama zakona Agencija će ostati samo obična ljuštura, a pravu regulaciju će podići na centralni nivo – rekao je Brčkalo.

Da bi dobili drugu tranšu MMF-a, objašnjava Brčkalo, Cvijanović i Tegeltija će pristati i na memorandum o finansijskoj stabilnosti i bankarskoj koordinaciji, usvojiće novu metodologiju za određivanje boniteta banaka, formiraće fond za restrukturisanje bankarskog sektora čije je punjenje jako nejasno i upitno, a sve će ovo voditi centralizaciji upravljanja finansijskog sektora u BiH.

– Tranše koje će dobiti Vlada RS nisu toliko vrijedne pažnje koliko posljedice koje će dugoročno ostaviti loše posljedice po naš bankarski i finansijski sektor – rekao je Brčkalo.

Generalni sekretar PDP-a je također ocijenio da je Dejtonski mirovni sporazum jedini mogući dokument koji garantuje opstanak RS-a i da bi svaka promjena dovela u pitanje status Srba na ovom prostoru.

– Jedina srpska partija koja je, svjesno ili nesvjesno, pokušala da raspakuje Dejton je SNSD i to dva puta – jednom je to pokušao predsjednik partije Milorad Dodik u Prudu, a drugi put potpredsjednik SNSD-a Nada Tešanović, glasajući za Deklaraciju Hrvatskog narodnog sabora – ustvrdio je Brčkalo.

Pozvao je SNSD “da prestanu da lutaju, tumaraju i vode avanturističku politiku, kako bi zajedno spriječili raspakivanje Dejtona i sačuvali RS”.