Mogućnost pojave mala

Brčko spremno za koronavirus

Brčko – Koronavirus press

“U slučaju bilo kakvih sumnji o pojavi koronavirusa osiguran je telefonski broj za pacijente koji je dostupan 24 sata”

Odjel za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH prati stanje u užem i širem okruženju, prikuplja informacije od entitetskih ministarstava zdravstva i zavoda za javno zdravstvo te je na temelju informacija kojima raspolaže procjena od mogućnosti pojave koronavirusa vrlo niska i trenutno nema zaraženih kao ni indicija o pojavi ovog virusa u Distriktu, kazao je u četvrtak na konferenciji za medije predstojnik Odjela Akif Pezerović, javlja Fena.

Dodao je kako je Odjel iz predostrožnosti poduzeo niz mjera u vezi s mogućnosti pojave ovog virusa, priopćeno je iz Vlade Distrikta.

“U slučaju bilo kakvih sumnji o pojavi koronavirusa osiguran je telefonski broj za pacijente koji je dostupan 24 sata, a osigurano je i posebno vozilo za prijevoz pacijenata u slučaju sumnje da virus postoji. Zabranjeni su posjeti Javnoj zdravstvenoj ustanovi, ostvareni su kontakti s Uredom za strance kako bismo pratili njihova kretanja na prostoru naše lokalne zajednice. Po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije polijepljeni su i informativni plakati na graničnom prijelazu i na zdravstvenim ustanovama, a predviđena je i posebna prostorija u zgradi bolnice u slučaju indicija da je neki pacijent zaražen virusom”, kazao je Pezerović.

Voditeljica Pododjela za javno zdravstvo Brčko distrikta BiH Anđa Nikolić dodala je kako su u suradnji s menadžmentom JZU “Zdravstvenog centra Brčko” poduzeti svi koraci u slučaju eventualne pojave sumnje na koronavirus.

“Važno je istaknuti kako je u tijeku razdoblje sezonske gripe čiji su simptomi skoro identični koronavirusu. Jedina stvar koja nas može voditi prema koronavirusu je epidemiološka anketa, odnosno saznanje da je netko bio na putu ili je bio u kontaktu s osobama koje su došle iz Kine. Imamo sasvim dovoljno brzih testova pomoću kojih pacijente možemo testirati na sezonsku gripu i otkloniti svaku sumnju. Rizik od pojave koronavirusa u BiH je nizak”, istaknula je Nikolić, stoji u priopćenju.