BiH

sarajevo

Brigadni general Szabo predao dužnost načelnika štaba EUFOR-a generalu Barathu

15/05/2020

- Zahvalan sam što sam među osobljem imao izvanredne kolege, sposobne i spremne za zajednički rad - kazao je Szabo

Brigadni general Laszlo Szabo po isteku svog 13-mjesečnog mandata danas je predao dužnost načelnika štaba EUFOR-a svom nasljedniku brigadnom generalu Ernou Barathu.

Na svečanosti u bazi Butmir u Sarajevu, brigadni general Laszlo Szabo je rekao da je za njega to bila “izvanredna istraživačka misija puna iskustva, rada i prijateljstva”, saopćeno je EUFOR-a.

– Zahvalan sam što sam među osobljem imao izvanredne kolege, sposobne i spremne za zajednički rad – kazao je Szabo.

Komandant EUFOR-a generalmajor Reinhard Trischak, odajući priznanje brigadnom generalu Szabu, rekao је da je”izvrsno ono što je uradio na restrukturiranju Glavne komande EUFOR-a, kao direktor vježbe ‘Brzi odgovor 19’, koja je najdalekosežnija i najvidljivija vježba već dugi niz godina, i na koordinaciji mjera EUFOR-a kao odgovor na Covid-19”.

Novi načelnik štaba brigadni general Ernő Baráth je na početku svog trećeg mandata u EUFOR-u izjavio da je “velika čast i veliko zadovoljstvo preuzeti ovu dužnost i da se raduje nastavku saradnje sa vlastima na državnom i ostalim nivoima, Oružanim snagama BiH i agencijama za provedbu zakona, u cilju jačanja dobro razvijenog povjerenja i pouzdanja između njih i EUFOR-a.”

– Meni je postalo sasvim jasno da je EUFOR zajednica koja funkcionira kao jedan dobro obučen, visoko profesionalan i motiviran tim i, što je još važnije, snažno posvećen svojoj misiji – izjavio je brigadni general Barath.

Na funkciji načelnika štaba EUFOR-a uvijek je mađarski brigadni general i ona prvenstveno podrazumijeva rukovođenje osobljem EUFOR-a, ali i obavljanje dužnosti komandanta EUFOR-a u njegovom odsustvu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.