Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcija na dešavanje u banjoj luci

Brisel se oglasio o akcijama koje narušavaju stabilnost zemlje

eu-komisija-peter-stano

EU je više puta pozivala vodstvo RS-a da se odvoji od takvih postupaka i retorike, te da sporove rješava dijalogom i pravnim sredstvima u državnim institucijama

“EU oštro osuđuje negativnu, huškačku i retoriku podjela koju su čelnici Republike Srpske (RS) koristili tokom proslave 9. januara ove nedjelje. Takva retorika i postupci dodatno su pojačali napetosti među zajednicama u cijeloj zemlji i dodatno eskaliraju tekuću političku krizu. Oni ugrožavaju stabilnost i prosperitet zemlje, te su u potpunoj suprotnosti s njenom EU perspektivom, koja se može temeljiti samo na jedinstvenoj, ujedinjenoj i suverenoj Bosni i Hercegovini. Proslave u RS također nisu u skladu s Ustavom BiH, kako je presudio Ustavni sud Bosne i Hercegovine”, stoji u saopštenju koje je potpisao Peter Stano, glasnogovornik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Evropske Unije.

U saopštenju se nadalje kaže i sljedeće:

“EU je više puta pozivala vodstvo RS-a da se odvoji od takvih postupaka i retorike, te da sporove rješava dijalogom i pravnim sredstvima u državnim institucijama. Rukovodstvo RS trebalo bi doprinijeti okončanju zabrinjavajućeg trenda mržnje i netolerancije. To mora uključivati ​​zaustavljanje veličanja ratnih zločinaca i negiranja ili veličanja njihovih zločina”.

“EU također žali zbog podrške drugih partnera takvim demonstracijama, koje ugrožavaju regionalnu stabilnost i utiču na dobrosusjedske odnose”.

“Nastavak blokade institucija BiH, potpuni izostanak konstruktivnog dijaloga i korištenje zapaljive retorike u javnosti samo dovode do nestabilnosti i kašnjenja u postizanju reformi koje su važne za državu i bolji život njenih građana”.

“Stoga pozivamo sve čelnike, uključujući i vodstvo Republike Srpske, da okončaju neprihvatljive korake podjela i u potpunosti se vrate radu državnih institucija”.

“Predani smo olakšavanju dijaloga koji bi doprinio uklanjanju prepreka stvarnom napretku na evropskom putu BiH za dobrobit svih građana i zemlje. Ako se situacija dodatno pogorša, EU raspolaže širokim paketom alata, uključujući postojeći okvir sankcija EU-a i reviziju ukupne pomoći EU-a”, stoji u saopštenju.