Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Britanija ponudila novu rezoluciju o Srebrenici

28/06/2015

Velika Britanija napravila je novu verziju rezolucije o Srebrenici, ali su izmjene kozmetičke i ne mijenjaju suštinu prvobitnog teksta koji je i u Beogradu i u Banjoj Luci ocijenjen kao neprihvatljiv.

Prema informacijama beogradskih Večernjih novosti, praktično su uočljive samo dvije promjene.

Prva je da se riječ genocid, koja je u prvobitnoj verziji navedena na čak 35 mjesta u tekstu, sada pominje manje puta. Druga se odnosi na formulaciju o “desetinama hiljada žena, djevojaka, muškaraca i dječaka žrtava seksualnog nasilja tokom sukoba u BiH, uključujući i Srebrenicu”. Umjesto “desetina hiljada” sada stoji – “na hiljade”!

[quote_center]Vlasti u Beogradu imale su uvid u novi tekst, ali je i on ocijenjen kao neprihvatljiv i izrazito antisrpski[/quote_center]

Ostali “sporni” dijelovi uglavnom su ostali netaknuti. I dalje se poziva na osudu svakog negiranja genocida u Srebrenici i apeluje da se lekcije iz prošlosti o ovakvim zločinima usade budućim generacijama i uđu u školske udžbenike.

Vlasti u Beogradu imale su uvid u novi tekst, ali je i on ocijenjen kao neprihvatljiv i izrazito antisrpski.

Kako tvrde izvori, još nisu obavljene konsultacije među članicama Vijeća sigurnosti UN-a o britanskoj inicijativi, niti je definitivno donesena odluka da li će se i u kom obliku dokument naći na sjednici 7. jula.

U diplomatskim izvorima objašnjavaju da za utvrđivanje dnevnog reda još ima vremena i da on može biti utanačen i uoči same sjednice, i to telefonskim dogovorom između članica Vijeća sigurnosti.

Stalne članice zasada su se samo usaglasile da 7. jula minutom šutnje odaju poštu žrtvama ratova na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. do 1995.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.