Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

RS je dio BiH

Britanska ambasada o Dodikovim najavama: RS se ne može odcijepiti od BiH

Julian Reilly
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Julian Reilly

“Dodaje se da nije tačno da se Republika Srpska može odcijepiti od BiH, niti da može postojati van države. Republika Srpska postoji samo kao entitet u sklopu BiH”

Britanska ambasada u Sarajevu saopćila je danas da skore prijetnje Vlade Republike Srpske da provede „mirno razdruživanje“ od Bosne i Hercegovine, ne samo da su opasne, nego su i zasnovane na netačnim pretpostavkama.

-Nije tačno da je Republika Srpska ugrožena, pod prijetnjom ili nepoželjna. Republika Srpska je legitimni i integralni dio BiH – navodi se u izjavi iz britanske ambasade.

Dodaje se da nije tačno da se Republika Srpska može odcijepiti od BiH, niti da može postojati van države. Republika Srpska postoji samo kao entitet u sklopu BiH. Njeno postojanje je rezultat, i garantovano je u sklopu, Dejtonskog mirovnog sporazuma, navodi se.

-Nije tačno da aktivnosti Dodika na bilo koji način štite Republiku Srpsku niti građane koji tamo žive. Predsjednik Republike Srpske dobro poznaje pravne činjenice. Pokušaj kontrole bilo kog stanovništva putem straha i podjela je pogrešan.

Nije tačno da politika u BiH treba da bude ovakva. Postoje ljudi koji žele da budu lideri putem saradnje i dijaloga. Mi ohrabrujemo sve lidere da se odupru ovim lažnim narativima i da preusmjere fokus na zajedničko djelovanje sa ciljem bolje budućnosti za sve – navodi se u izjavi britanske ambasade.