Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Od sjaja do očaja”

U RS za pola godine podneseno više od 100 krivičnih prijava zbog klevete

Foto: Fena

U ovogodišnjem istraživanju posebna pažnja je posvećena uticaju kriminalizacije klevete i uopšte represivnog okruženja u RS na rad medija i novinara

Više od 100 krivičnih prijava podneseno je protiv građana, aktivista i novinara za samo pola godine, a nakon što je u RS kleveta ponovo postala krivično djelo.

Ovaj podatak je saopšten danas u Banjoj Luci, na konferenciji o novinarstvu u regionu “Od sjaja do očaja”.

Višegodišnja novinarka Milkica Milojević prezentovala je istraživanje, koje od 2009. provodi Fondacija Fridrich Ebert u BiH, o stanju medijskih sloboda u BiH.

– Građani RS više vjeruju sveštenicima, nego medijima, a njih 26 odsto opravdava napade na novinare. Ipak, to je napredak, jer je lani čak 74 odsto anketiranih u RS reklo da je ‘u nekim situacijama’ u redu čak i fizički napasti novinara – istakla je Milojević.

Gušenje slobode

U ovogodišnjem istraživanju posebna pažnja je posvećena uticaju kriminalizacije klevete i uopšte represivnog okruženja u RS na rad medija i novinara.

– Većina anketiranih građana je prepoznala da je to negativno uticalo na medije i novinare. Da vlasti u RS žele da kazne svakoga ko ih kritikuje smatra 40 odsto, a da vlasti žele da uguše slobodu medija vjeruje 28 odsto ispitanika u BiH. Njih 19 odsto je uvjereno da političari na vlasti na ovaj način žele da u strahu drže sve građane – rekla je ova novinarka.

Skoro 90 odsto građana RS se informiše prvenstveno preko interneta i društvenih mreža, dok je televizija dobila povjerenje svega oko 19 odsto ispitanika, dok je uticaj ostalih klasičnih medija, poput dnevnih novina i radija, zanemariv.

Igor Popović, profesor na Pravnom fakultetu u Banjoj Luci, sudija Okružnog suda u Banjoj Luci, novinarka Al Jazeere iz Banja Luke Ljiljana Smljanić i glavni urednik BIRN-a Denis Džidić su govorili na panelu “Mediji u okovima zakonske regulative – legalizacija pritiska ili uvođenje reda”.

“Zašto građani (ne)vjeruju novinarima” bio je naziv panela na kojem su učestvovali Jelena Jevtić, novinarka CIN-a, Biljana Stjepanović, glavna urednica magazina “Nova ekonomija” i novinarka Milikica Milojević.

Posljednji panel bio je “Da li je baš sve vrijedno klika-kako plivati u medijskom blatu”. Učesnici su bili Milan Ćulibrk, urednik politike i ekonomije magazina “Radar” Beograd, Sandra Gojković, glavna urednica “Nezavisnih novina”, Lujo Parežanin, izvršni urednik “Novosti” Zagreb i Borislav Vukojević, Fakultet političkih nauka Banja Luka.

Konferenciju su organizovali Klub novinara Banja Luka i Fondacija Frdrich Ebert Stiftung.