Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

genocid u srebrenici

Delegacija EU u BiH: Pomirenje se može graditi isključivo na istini, miru i pravdi

Delegacija EU u BiH
FOTO. Fena

Ističu kako ne postoji pravni, činjenični ili racionalan osnov za pozive na “mirno razdruživanje” Bosne i Hercegovine. To, kako dodaju, ne vodi nigdje i kreira nedopustive strahove među građanima

Genocid u Srebrenici je historijska činjenica utvrđena u sudskim postupcima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju 2004. godine i Međunarodnim sudom pravde 2007. godine. Pomirenje se može graditi isključivo na istini, miru i pravdi, te empatiji i poštivanju svih civilnih žrtava, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

-Sama Evropska unija utemeljena je na ovim principima nakon Drugog svjetskog rata. Pozivamo lidere u Bosni i Hercegovini da u potpunosti usmjere svoje napore na stvaranje ambijenta pogodnog za pomirenje i reforme nužne za ostvarivanje napretka na evropskom putu. Građani širom Bosne i Hercegovine žele svjetliju budućnost i zainteresovani su da njihovi lideri iznađu konstruktivne načine za suočavanje s naslijeđem prošlosti, navodi se u saopćenju.

“Mirno razdruživanje”

Ističu kako ne postoji pravni, činjenični ili racionalan osnov za pozive na “mirno razdruživanje” Bosne i Hercegovine. To, kako dodaju, ne vodi nigdje i kreira nedopustive strahove među građanima.

-Evropska unija je između ostalog i kroz EUFOR nedvosmisleno posvećena suverenitetu, teritorijalnom integritetu, ustavnom poretku i međunarodnom subjektivitetu Bosne i Hercegovine, kao i sigurnom i bezbjednom okruženju.

Zeleno svjetlo Evropskog vijeća za otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom uslijedilo je nakon reformi koje su rezultat doprinosa svih aktera koalicije na državnom nivou. Reforme su zajednički uspjeh koalicionih stranaka i svih građana Bosne i Hercegovine. Od najveće je važnosti da domaći lideri prate jedini realni put: rad na daljim reformama i napretku na evropskom putu, kao što je najsigurnija garancija buduće stabilnosti i prosperiteta za Bosnu i Hercegovinu – saopćeno je iz Delegacije EU u BiH, povodom aktuelne političke situacije u BiH.