BiH

Sarajevo

Britanska ambasada u BiH donirala opremu OSBiH

09/06/2020

Ova donacija, vrijedna više od 150.000 konvertibilnih maraka, omogućit će učinkovitiji i transparentniji rad inspektora širom BiH

Prigodnom svečanošću u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas je obilježeno finaliziranje “Rodne analize OSBiH” i primopredaja opreme koju je za Generalni inspektorat Ministarstva obrane BiH donirala Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH.

“Rodnu analizu OS BiH” izradio je Generalni inspektorat MOBiH uz podršku eksternih stručnjaka koje je angažirala Britanska ambasada u BiH. Dokument je rezultat rada na prvoj fazi projekta “Žene, mir i sigurnost”, kojeg su MO i OSBiH započele prošle godine preuzimanjem obveza iz Rezolucije Vijeća sigurnosti 1325, a koja se odnosi na afirmaciju rodne ravnopravnosti i poboljšanje statusa žena u institucijama obrane i sigurnosti, saopćeno je MOBiH.

To je rezultat i inicijative zamjenika načelnika Zajedničkog štab OS Ujedinjenog Kraljevstva, a koju je prihvatio načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnik Senad Mašović, i time se uključio u Mrežu načelnika štaba pod nazivom “Žene, mir i sigurnost”, u cilju jačanja rodne ravnopravnosti u MO i OSBiH. U narednih desetak dana dokument “Rodna analiza OS BiH” bit će izdan na sva tri službena jezika u BiH i distribuiran u MO i OSBiH.

– Razvojem dokumenta ‘Rodna analiza OSBiH’ Ministarstvo obrane i Oružane snage dobile su jasan i čvrst temelj za buduće planiranje, razvoj i ispunjenje svojih obveza u pogledu rodne ravnopravnosti, a dalja provedba projekta ‘Žene, mir i sigurnost’ će osigurati i ojačati kontinuiran jednakopravni položaj svih pripadnica i pripadnika OSBiH – kazao je tim povodom ministar obrane BiH Sifet Podžić, koji je zahvalio Britanskoj ambasadi u BiH na ovoj pomoći, ali i vrijednoj donaciji informatičke i birotehničke opreme za Generalni inspektorat MOBiH.

Britanski ambasador u BiH Matthew Field je istakao da je danas uručena “Rodna analiza OSBiH” prvi takav detaljan izvještaj u zemljama zapadnog Balkana, ali i šire te dodao da će njegove preporuke pomoći osiguranju što veće rodne ravnopravnost pripadnica i pripadnika OSBiH.

– Danas smo uručili i donaciju informatičke i uredske opreme Generalnom inspektoratu MOBiH. Ova donacija, vrijedna više od 150.000 konvertibilnih maraka, omogućit će učinkovitiji i transparentniji rad inspektora širom BiH. Na ovaj način, Vlada Ujedinjenog Kraljevstva podržava izuzetno bitan rad Generalnog inspektorata MOBiH na izgradnji integriteta, suzbijanju korupcije te razvoju i modernizaciji OSBiH – izjavio je ambasador Field.

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH general-pukovnik Senad Mašović tim je povodom istaknuo da su MO i OSBiH prepoznate kao institucije koje u ovom dijelu Evrope prednjače po pitanju dostignute razine rodne ravnopravnosti. Napomenuo je da OSBiH u svome sastavu trenutno imaju 7,26 posto žena, u svim kategorijama.

– Ponosni smo na ovaj uspjeh i zahvaljujemo Velikoj Britaniji na ukazanom povjerenju i svesrdnoj potpori – zaključio je general Mašović, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.