Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trodnevna posjeta

Britanska ministrica Wendy Morton posjetila Bosnu i Hercegovinu

Obilazak Mostara

Ona je odala priznanje dr. Erduanu Kafedžiću, šefu Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, koji čini ključne korake na iskorjenjivanju korupcije i povećanju transparentnosti javnih institucija

Britanska ministrica za evropsko susjedstvo i Amerike pri Ministarstvu za vanjske poslove, komonvelt i razvoj, Wendy Morton, posjetila je Bosnu i Hercegovinu ove sedmice (21-23.jula).

Ministrica Morton počela je posjetu razgovorima sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Zoranom Tegeltijom, i ministricom vanjskih poslova BiH, Biserom Turković, u kojima je podvukla predanost Ujedinjenog Kraljevstva Bosni i Hercegovini i regionu. Ministrica je istakla posvećenost Ujedinjenog Kraljevstva promoviranju dobre vladavine i ljudskih prava, te podršku naporima za dugoročni mir, stabilnost i prosperitet.

Tokom posjete, ministrica Morton takođe se susrela sa borcima za ljudska prava, aktivistima za zaštitu okoliša, novinarima i mladim liderima iz cijele zemlje, te međunarodnim i domaćim projektnim partnerima sa kojima UK surađuje po nizu pitanja od značaja za građane Bosne i Hercegovine.

Ona je odala priznanje dr. Erduanu Kafedžiću, šefu Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, koji čini ključne korake na iskorjenjivanju korupcije i povećanju transparentnosti javnih institucija. Tom prilikom, sa zadovoljstvom je najavljen novi projekat vrijedan 300.000 funti, koji će se provoditi u suradnji sa UNDP-om, i koji će nastaviti pružati značajnu podršku za razvoj kapaciteta ovog Ureda.

Ministrica Morton je 22.jula posjetila Memorijalni centar Srebrenica gdje se susrela sa Majkama Srebrenice i položila vijenac u Potočarima. Tokom posjete, ministrica je rekla: “Želim odati počast žrtvama genocida u Srebrenici i iskazati poštovanje Majkama, porodicama i preživjelim, koji se već dugo bore za pravdu. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva nastavlja podržavati međunarodnu pravdu i okončanje nekažnjavanja za ove užasne zločine.”

Krajem godine, UK će biti sudomaćin COP26, najvećeg svjetskog samita o klimatskim promjenama, na kojem se očekuje i učešće Bosne i Hercegovine. U BiH, UK podržava lokalne aktivnosti koje imaju za cilj da poboljšaju kvalitet zraka i izgrade bolju i ekološki održiviju budućnost. Zajedno sa premijerom Kantona Sarajevo, Edinom Fortom, Westminster fondacijom za demokratiju i profesoricom Sanelom Klarić iz Green Councila, ministrica Morton posjetila je osnovnu školu u Sarajevu u kojoj je Green Council, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, vršio mjerenja nivoa zagađenja zraka za Istraživanje o kvaliteti zraka u javnim obrazovnim institucijama, sa ciljem iznalaska najoptimalnijeg rješenja u budućnosti.

Trodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini, ministrica Morton je okončala posjetom Mostaru gdje su održani sastanci sa gradonačelnikom dr. Mariom Kordićem i predsjedavajućim Gradskog vijeća Salemom Marićem, kao i sa premijerom Herecegovačko-neretvanskog kantona dr. Nevenkom Hercegom i predsjedavajućim Skupštine Šerifom Špagom, na kojim je razgovarano o reformama koje se provode u ovom dijelu zemlje a koje su usmjerene na potrebe građana.

Tokom boravka u Mostaru, ministrica Morton upoznala se sa nekim od uspješnih obrta kojima rukovode žene iz Hercegovine, te probala neke od njihovih proizvoda. Najavila je i nastavak britanske podrške poduzetnicama iz cijele Bosne i Hercegovine putem projekta koji provodi Fondacija 787, u suradnji sa UN Women i Ambasadom Švedske.