Globus

Premijerka Srbije

Brnabić: Inzkova nepromišljena odluka poniženje za sve u BiH

23/07/2021

On je tu odluku donio sada, jer odlazi, a i zato što je želio da ostavi to kao svoj spomenik, legat bez obzira šta će odluka donijeti BiH", rekla je premijerka Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je loša vijest odluka odlazećeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka da nametne zabranu “negiranja genocida” i ocijenila da će to još više udaljiti Sarajevo i Federaciju BiH od Republike Srpske i stavova RS i da je ta odluka poniženje za sve koji žive u BiH.

“Mislim da je to loša politička odluka. Nepromišljena i neodgovorna odluka, posebno zato što ona predviđa i kaznu zatvora posebno za predstavnike institucija”, naglasila je Brnabić.

Ona je rekla da odluka Inzka da nametne dopune Krivičnog zakona BiH, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, samo dodatno komplikuje situaciju u BiH.

Ona je ocijenila da će tom odlukom Inzko izložiti sve ljude u Republlici Srpskoj i zvaničnike RS još većem pritisku.

“On je tu odluku donio sada, jer odlazi, a i zato što je želio da ostavi to kao svoj spomenik, legat bez obzira šta će odluka donijeti BiH”, rekla je premijerka Srbije za Tanjug.

Ona je rekla da će ta odluka napraviti veliki problem.

“Nadam se da nisam u pravu, ali mislim da je neodgovorno da donosite tako važne zakone da niste razgovarali sa konstitutivnim narodima”, rekla je Brnabić.

S druge strane, dodala je Brnabić, Srbiji spočitava ako izvrši izmjenu jednog člana zakona bez javne rasprave, a u BiH je izvršeno nešto bez ikakve javne rasprave.

Ona je rekla da to građani BiH nisu zaslužili, i da to nije i ne smije biti demokratska norma.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.