BiH

Save the Children

Britanski ambasador pridružio se isporuci humanitarane pomoći ugroženim porodicama

15/05/2020
FOTO: D. B.

Podjeli posljednjih paketa za područje Sarajeva pridružio se britanski ambasador u BiH Matt Field, te direktorica Save the Children za Sjeverozapadni Balkan Andrea Žeravčić i direktor Kantonalnog centra za socijalni rad Samir Suljagić koji su imali priliku i direktno razgovarati sa građanima o tome na koji način je epidemija korona virusa uticala na njih i njhove porodice

Od početka proglašenja vanredne situacije usljed pandemije korona virusa do danas hiljade osoba u Bosni i Hercegovini ostale su bez bilo kakvih prihoda. Ova situacija posebno se odrazila na porodice koje su već živjele u siromaštvu. Zatvaranjem škola i različitih servisa podrške u lokalnim zajednicama, pojedina djeca ostala su bez jedinog dnevnog obroka, a ograničenje kretanja mnogu djecu je ostavilo i u riziku od nasilja i iskorištavanja.

Organizacija Save the Children osigurala je da ove porodice imaju osnovna sredstva za život. Na područjima Banjaluke, Bihaća, Bijeljine, Brčkog, Mostara i Sarajeva osigurali su podjelu ukupno 2350 paketa prehrambenih i higijenskih proizvoda, te proizvoda za bebe.

Nabavku paketa omogućio je Start Network donacijama britanskog Odjela za međunarodni razvoj (DFID) i Fondacije IKEA, a distribucija na terenu je provedena u saradnji sa Udruženjem Nova Generacija Banjaluka, Udruženjem Lan Bihać, Udruženjem Otaharin Bijeljina, Udruženjem Vermont Brčko, Udrugom Altruist Mostar i centrima za socijalni rad Banjaluka, Bihać i Sarajevo.

Ovog petka, podjeli posljednjih paketa za područje Sarajeva pridružio se britanski ambasador u BiH Matt Field, te direktorica Save the Children za Sjeverozapadni Balkan Andrea Žeravčić i direktor Kantonalnog centra za socijalni rad Samir Suljagić koji su imali priliku i direktno razgovarati sa građanima o tome na koji način je epidemija korona virusa uticala na njih i njhove porodice.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.