Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Julian Reilly

Britanski ambasador upalio rasvjetu na mostarskoj Trimuši

l_6cf363f4268eae26e7c9f56bd8ebf325

Na Trimuši je u okviru projekta koji financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva izvršena rekonstrukcija 70 rasvjetnih tijela s led-lampama kako bi park-šuma bila dostupna posjetiteljima i rekreativcima tokom večernjih sati

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Julian Reilly posjetio je danas park-šumu Trimuša, gdje je paljenjem svjetala svečano obilježen završetak radova na rekonstrukciji javne rasvjete.

Na Trimuši je u okviru projekta koji financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva izvršena rekonstrukcija 70 rasvjetnih tijela s led-lampama kako bi park-šuma bila dostupna posjetiteljima i rekreativcima tokom večernjih sati.

Ambasador je kazao kako mu je drago vidjeti prve rezultate projekta “Mostar- Prostori koji pokreću”.

– Ujedinjeno Kraljevstvo vjeruje da Mostar ima potencijal da bude model prosperiteta, reformi i napretka. Tome smo posvetili svoje resurse i vrijeme te želimo da Mostar ispuni svoj potencijal i čast nam je što u tome igramo malu ulogu pomažući u izgradnji platforme za dugoročnu saradnju između građana, civilnog društva i gradske uprave – naglasio je Reilly.

Dodao je kako ovim i sličnim inicijativama projekt Mostar nastoji unaprijediti javne prostore u gradu i učiniti ih sigurnim, pristupačnim i atraktivnim za građane Mostara.

– Ovom investicijom u Trimuši građani Mostara dobivaju osvjetljeniji i sigurniji javni prostor za rekreaciju, sport i druženje u prirodi – poručio je Reilly.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić naglasio je kako je jako puno novca u zadnjih godinu dana uloženo na malim lokalitetima da bi se poboljšao kvalitet života građana Mostara.

– Projekt je počeo s idejom da se zajedno Partizansko groblje, Trimuša i sve park-šume objedine u jednu cjelinu kako bi građani Mostara mogli vikendom i drugim danima izaći, boraviti u prirodi i živjeti zajedno sa svojim gradom. Na Trimuši su postavljene lampe, njih sedamdesetak, a nastavak projekta će biti izgradnja dječijeg igrališta, koje bi trebalo biti montirano u sljedećih desetak dana, te rekonstrukcija košarkaškog igrališta – kazao je Kordić.

Dodao je kako se u skorijem vremenu očekuje i postavljanje klupa i ostalog urbanog mobilijara, a mogući su i “neki laganiji ugostiteljski sadržaji”.

– Razmišljali smo i o održivosti ovog projekta i ideja kod ovog parka je da imamo stalno prisutne “rendžere”, ljude koji će se brinuti o sigurnosti, odživosti i o čistoći parka – naglasio je gradonačelnik.

Direktorica projekta Veronika Jelinkova istakla je kako je riječ o značajnoj investiciji u javne prostore na otvorenom u Mostaru.

– Oduševljeni smo što smo završili u roku, čak i tokom zimske, kišne sezone. Nadamo se da ćemo nastaviti s pozitivnim promjenama u javnim prostorima, za koje su građani najviše glasali, i poboljšavanjem kvalitete života za sve kategorije – naglasila je Jelinkova.

Apelovala je na građane Mostara da čuvaju rasvjetu na Trimuši i pomognu da se ona održi u dobrom stanju.

– Vjerujemo da će uskoro park-šuma Trimuša dobiti još sadržaja koji će omogućiti miran, pristupačan i čist ambijent za okupljanje ljudi i provođenje slobodnog vremena – poručila je Jelinkova.

Ambasador Reilly i projektni tim danas će posjetiti i Dan otvorenih vrata Udruženja “Vedri osmijeh” i njihov tradicionalni Osmomartovski sajam na kojem će se izlagati i prodavati umjetnine koje su izradila djeca sa smetnjama u razvoju.

Vedri osmijeh je jedna od 12 institucija kojima su u okviru spomenutog projekta odobrena sredstva za uređenje i modernizaciju zatvorenih javnih prostora.