Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Britanski desničari kritikovali svoje vojnike u BiH zbog znaka na rukavu (FOTO)

britanska vojska 1

Lider britanske desničarske partije UKIP Gerard Batten na bizaran način se obrušio na oružane snage ove zemlje čiji su vojnici krajem augusta stigli u BiH kako bi učestvovali u vojnoj vježbi EUFOR-a “Brzi odgovor 2018”, prenose britanski mediji.

Batten tvrdi da su vojnici primorani nositi znak EU na svojim uniformama iako Velika Britanija treba napustiti EU. Zvanično to se treba desiti u martu 2019. godine prema rezultatima referenduma iz 2016. godine.

„Naši vojnici se uopće ne bore za kraljicu i našu državu, već se nalaze pod stranom komandom. Niko od građana se ne bi trebao pridružiti britanskoj vojci dok se ovo ne promijeni i dok ne napustimo EU“, naveo je Batten u zvaničnom saopštenju UKIP-a.

Vojni zvaničnici u Velikoj Britaniji ismijali se Battenove tvrdnje, ističući da je britanska vojska već 14 godina dio EU snaga u BiH.

Batten je istakao da u britanskim medijima kruže snimke vojnika ove zemlje sa znakom EU na uniformama. On smatra i da EU dominira vojnim snagama Velike Britanije.

Foto: Screenshot

„Jedino će nakon Brexita naša vojska zaista moći da služi Velikoj Britaniji. Što prije izađemo iz EU, to ćemo prije imati vojsku koja služi našim interesima. Naši preci, heroji Waterlooa, Trafalgara, El-Alameina i brojnih drugih borbi, nisu ratovali kako bi njihovi potomci služili pod zastavom strane sile“, naveo je Batten.

Osim UKIP-a i brojne grupe britanskih građana na Facebooku požalile su se na činjenicu da britanski vojnici nose znak EU na uniformama, piše The Sun.