Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brkić i Hizlan: Uknjižba imovine ne bi trebala biti uvjet za aktiviranje MAP-a

Brkic i Hizlan

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić razgovarao je u patak s političkim direktorom u Odjelu za Balkan Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske Baburom Hizlanom. Sastanku je nazočio i veleposlanik Republike Turske u BiH Cihad Erginay.

Brkić je zahvalio Turskoj na potpori BiH u euroatlantskim integracijama i na lobiranju za BiH unutar Saveza.

Informirao je o posjetu državama članicama Višegradske skupine, tijekom kojega je boravio u Mađarskoj, Češkoj Republici i Slovačoj Republici i s ciljem da se zvaničnicima ovih država predstavi napredak u integracijskom procesu BiH u NATO savez.

Turska strana je iskazala potporu aktiviranju Akcijskog plana za članstvo (MAP) za BiH prije NATO samita u Varšavi, u srpnju 2016. godine.

Sugovornici su se složili da uknjižba nepokretne perspektivne imovine ne bi trebala biti uvjet za aktiviranje MAP-a, već da se uvrsti kao jedna od aktivnosti u prvom Nacionalnom akcionom planu – ANP.

Razgovarano je i o nedavno predanoj aplikaciji za članstvo BiH u Europskoj uniji i u vezi s tim tijeku pregovora o prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Turska strana je čestitala na predaji aplikacije.

Razmijenjene su informacije o pripremama za Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2016. koji će biti održan od 12. do 16. travnja i na kojemu će Republika Turska biti zemlja partner.

Tim povodom zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić izrazio je nadu da će na otvaranju Sajma biti nazočno i visoko izaslanstvo Republike Turske, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.