brisel

Brkić: Ne želimo inicijativu koja bi bila zamjena procesu EU integracija

Brkic EEAS (1)

Na prijedlog zamjenika ministra Brkića, naredni sastanak u ovom formatu bit će održan u Bosni i Hercegovini u proljeće iduće godine, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić učestvovao je danas na Petom sastanku političkih direktora zapadnog Balkana s predstavnicima Evropske službe za vanjsko djelovanje (EEAS) koijm je predsjedao zamjenik generalnog sekretara EEAS-a Jean-Christophe Belliard.

Tom prilikom razmijenjena su mišljenja o aktuelnoj situaciji u vezi s procesom proširenja EU, pri čemu su sudionici sastanka izrazili razočarenje izostankom odluke Evropskog vijeća u oktobru ove godine o otvaranju pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Na sastanku je razgovarano i o regionalnoj saradnji na zapadnom Balkanu, posebno u okviru Berlinskog procesa. Predstavnici Albanije, Sjeverne Makedonije i Srbije prezentirali su rezultate sastanaka šefova država i vlada o inicijativi četiri slobode EU na zapadnom Balkanu, održanih u Novom Sadu i Ohridu, a bilo je riječi i o sastanku koji će 21. decembra 2019. biti održan u Albaniji.

U tom kontekstu zamjenik ministra Brkić istaknuo je da je BiH potrebno više informacija i detalja o inicijativi, kako bi ona bila razmotrena i eventualno zauzeto stajalište. Naglasio je da BiH ne želi inicijativu koja bi služila kao zamjena procesu evropskih integracija, te napomenuo da je za BiH punopravno članstvo u EU strateški prioritet i cilj.

Sudionici sastanka razgovarali su i o saradnji u okviru Zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU, kao i saradnji na multilateralnom nivou, u okviru sistema Ujedinjenih naroda (UN), Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OESS) i Vijeća Evurope, pri čemu je zamjenik Brkić istaknuo punu opredijeljenost BiH multilateralizmu.

Predstavnici zemalja zapadnog Balkana prezentirali su i informacije u vezi sa situacijom sa ilegalnim migrantima, kao i o aktivnostima koje se odnose na pitanje povratka boraca sa stranih ratišta.

Sastanak je bio prilika i za razmjenu mišljenja o odnosima Evropske unije i zapadnog Balkana s trećim zemljama, kao što su SAD, Rusija, Kina i Turska.

Na prijedlog zamjenika ministra Brkića, naredni sastanak u ovom formatu bit će održan u Bosni i Hercegovini u proljeće iduće godine, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.