mostar

Brkić o blokadi institucija: HDZ vjeruje u rješenja unutar sistema

brkic (1)

Zamjenik glavnog tajnika EPP-a Christian Kremer ocijenio je kako je cilj događaja poticanje regionalne suradnje i dijaloga između političkih snaga EPP-a, i to ne samo na području regije već šire

Međunarodni tajnik HDZ-a BiH Josip Brkić izjavio je u subotu u Mostaru, komentirajući blokadu državnih institucija od strane srpskih stranaka, da njegova stranka vjeruje u rješenja unutar sistema.

– Treba vidjeti kako iz ove krize izaći i vjerujemo da je funkcioniranje sustava, poštivajući i respektirajući sve i njihove legitimne političke stavove, nešto što treba imati na umu – kazao je Brkić na konferenciji za novinare povodom događaja “Povezivanje EPP-a u regiji” koji se održava u organizaciji “Multilateraler Dialog KAS” iz Beča.

Navedeni događaj okupio je predstavnike više europskih zemalja kako bi raspravili trenutne političke teme, uključujući EU integracije zapadnog Balkana.

Govoreći o samom događaju, Brkić je naveo kako već dva dana stranke iz BiH, regije i jugoistočne Europe koje pripadaju Europskoj pučkoj stranci – EPP, razgovaraju o proširenju Unije, političkoj stabilnosti u regiji i odgovornosti EPP-a u svemu tome.

– Naša je zajednička odgovornost da koliko god pokažemo funkcionalnost svake zemlje pojedinačno, a isto tako i suradnju u regiji, tako ćemo biti prihvaćeni i od strane Europske unije – kazao je Brkić.

Zamjenik glavnog tajnika EPP-a Christian Kremer ocijenio je kako je cilj događaja poticanje regionalne suradnje i dijaloga između političkih snaga EPP-a, i to ne samo na području regije već šire.

– Ono što želimo vratiti u fokus jest i politika proširenja i pojačavanje dijaloga najjače političke stranke u Europi – ustvrdio je Kremer, dodavši kako je ova regija okružena raznim geostrateškim interesima, poput Rusije i Kine.

– Bitno je vratiti fokus na regiju i mi nastavljamo s razgovorima o proširenju. To nije nešto što se događa svake godine, to je dugotrajan proces, ali i dalje nastavljamo s razgovorima na tu temu i znamo da još postoje neke prepreke koje moramo savladati – naglasio je.

Govorio je i o summitu lidera zemalja članica EU i država regije koji će se održati u listopadu u Sloveniji, najavivši kako se radi na jednom dokumentu o zapadnom Balkanu.

– Mi nismo zaboraviti zapadni Balkan i nastavljamo pojačavati naše napore na tom području – naveo je Kremer.

Direktor Fondacije “Konrad Adenauer” u BiH Sven Petke istaknuo je kako njegova fondacija podržava rad i razvoj političkih stranaka, kao i sveopći razvoj BiH.

– Danas smo okupljeni ovdje u Mostaru kako bismo razgovarali o svim tim temama. Znamo da je pred nama jedna važna godina – 2022. kad se održavaju opći izbori u BiH i izražavamo našu punu podršku političkim strankama – naglasio je.

Dodao je kako je ovo jedna jako važna konferencija koja se održava drugi put, prva je bila u Tirani, a sljedeća se održava u Beču.