Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brkić se sastao sa glavnim tajnikom OESS-a Thomasom Gremingerom

BiH

brkic_osce

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić predvodio je izaslanstvo MVP BiH na sastanku sa izaslanstvom Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) koju je predvodio glavni tajnik Thomas Greminger, 21. veljače 2018. godine u Sarajevu.

Zamjenik ministra Brkić je istaknuo posvećenost Bosne i Hercegovine punom poštivanju temeljnih dokumenata i principa OESS-a i značajnu ulogu Organizacije u osiguranju mira, sigurnosti i stabilnosti u regiji. Pozdravio je napore OESS-a u prevenciji i rješavanju konflikata, prijetnji i izazova, te dodao da je Bosna i Hercegovina opredijeljena da unaprijedi aktivnosti unutar OESS-a i suradnju sa ovom međunarodnom organizacijom.

Istaknuo je značaj koji OESS ima u BiH u oblasti obrazovanja i provedbi izbora.

Zamjenik ministra je naglasio da će 2018. koja je u BiH izborna godina, biti puna izazova koji se moraju prevladati i iskazao uvjerenje da će do svibnja doći do napretka u donošenju Izbornog zakona sukladno odluci Ustavnog suda BiH, kako bi kako bi Opći izbori u listopadu bili održani i vlast na vrijeme formirana.

Na sastanku je razgovarano o značaju uspostave kvalitetnog inkuzivnog obrazovanja mladih generacija u Bosni i Hercegovini. Istaknuto je da će se Misija OESS-a u BiH i u budućnosti nastaviti angažman na smanjenju diskriminacije u školama i objedinjavanju podijeljenih škola.

Generalni tajnik Greminger je izrazio zadovoljstvo aktivnim angažmanom Bosne i Hercegovine u ovoj Organizaciji. Istaknuo je napredak koji je BiH postigla u provedbi Reformske agende, i dodao da bi rezultati bili još bolji kada bi se ublažila retorika političkih lidera u BiH.

Naglasio je neupitnu potporu OESS-a europskim integracijama BiH i to kroz pomoć u jačanju institucija i vladavine prava.

Razmijenjena su mišljenja i pozicije o bilateralnom sporazumu između BiH i OESS-a kojim bi se između ostalog regulirao status, privilegije i imuniteti OESS zvaničnicima i službenicima u BiH.