seizmolog

Brlek: Zemljotresi u BiH su svakodnevna pojava, mala vjerovatnoća za pojavu jačeg

Ivan Brlek

U jutarnjim satima područje Drača pogodio je zemljotres jačine prvobitno izmjerene od 6,3 stepena dok je kasnije ova vrijednost smanjena na 5,4 stepena po Richteru

Nakon razornog zemljotresa koji je jutros pogodio Albaniju i slabijeg koji je u prijepodnevnim satima pogodio Bosnu i Hercegovinu, građani su u strahu.

Međutim, Ivan Brlek, seizmolog Centra za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda kazao je za Anadolu Agency (AA) da građani ne treba da budu zabrinuti jer je mala vjerovatnoća pojave jačeg zemljotresa na ovom području.

“Da li su ti zemljotresi povezani ili ne, za to treba stručna analiza, a za to treba vremena. Obično se kaže da to nema veze jedno s drugim i da je čista koincidencija da se u jednom danu dese dva jača zemljotresa na dva područja, koja su bliska”, pojasnio je Brlek.

Prema njihovom katalogu, postoje periodi kada su pojačane seizmičke aktivnosti. Zatim je prisutan period zatišja. Kako je kazao Brlek, jači zemljotresi na ovom području zabilježeni su posljednji put prije tridesetak godina.

“Zemljotresi na teritoriji BiH su svakodnevna pojava. Svakodnevno imamo barem jedan zemljotres, tako da to nije rijetkost. Čak je i bolje kada se javljaju mali zemljotresi koje bilježe samo instrumenti jer se time oslobađa seizmička energija i manje su šanse za pojavu jačeg zemljotresa”, izjavio je Brlek.

Međutim, ovi koji se javljaju u posljednje vrijeme su zemljotresi jačeg intenziteta.

“Jesu, malo su jači, ali očekujemo period smirivanja u narednom periodu. Ne očekujemo neke katastrofalne zemljotrese. Po našim proračunima mala je šansa da dođe do pojave razornog zemljotresa u BiH. Kada je u pitanju regija, posebno je aktivna Italija, Grčka, a i Albanija u posljednje vrijeme. Albanija je prilično trusno područje, dešavalo se prilično jakih zemljotresa”, zaključio je Brlek.

Područje Balkana je, istakao je, poprilično pogodno za zemljotrese.

“Jeste, poprilično pogodno. Ovo područje Balkana je u samom vrhu Evrope kada su u pitanju seizmičke aktivnosti”, dodao je Brlek.

Zemljotres jačine 5,4 stepeni po Richteru u 10.19 sati potresao je Bosnu i Hercegovinu, tačnije regiju grada Nevesinja, a osjetio se i u bh. glavnom gradu Sarajevu.

Na web-stranici Europsko-mediteranskog seizmološkog centra (EMSC) navedeno je kako je epicentar zemljotresa zabilježen 77 kilometara južno od glavnog grada Sarajeva, tačnije 11 kilometara jugozapadno od Nevesinja, na dubini od 10 kilometara. Zemljotres se također osjetio i u Sarajevu.

Ovo je jedan u nizu zemljotresa koji su se jutros osjetili u dobrom dijelu regiona. U jutarnjim satima područje Drača pogodio je zemljotres jačine prvobitno izmjerene od 6,3 stepena dok je kasnije ova vrijednost smanjena na 5,4 stepena po Richteru.