Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sastanak u beogradu

Brnabić i Cvijanović: Za naprsline na Koridoru 10 neko mora odgovarati

brnabic cvijanovic

Predsjednica RS i predsjednica Vlade Srbije govorile su i o naprslinama na dijelu auto-puta na Koridoru 10 kod Grdeličke klisure, te je Brnabić rekla da se nada da će odgovorni odgovarati, a Cvijanović da je firma iz Banjaluke koja je izvođač radova privatna firma, ali da postoje mehanizmi da se takva stvar sanira

Srbija će pomoći Republici Srpskoj da sljedeće godine uvede 500 digitalnih učionica, dogovorile su danas predsjednica bh. entiteta Željka Cvijanović i predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić u Beogradu, javlja Anadolu Agency (AA).

Na zajedničkoj konferenciji s Brnabić u Vladi Srbije, Cvijanović je navela da je Srbija ostavila trag u svakoj opštini RS kroz donacije i projekte.

Kako je rekla, danas je dogovoreno da se u septembru potpišu sporazumi o saradnji između RS i Srbije u oblasti digitalizacije, a da će to od sljedeće godine biti primenjeno u praksi, jer “mnogo je dobrih rješenja koje RS može da kopira od Srbije”.

Upitana o dionici auto-puta na Koridoru 10 kod Grdeličke klisure, koji je pušten u rad, ali su se na njemu pojavile naprsline, a čiji izvođač radova je firma “Integral inženjering” iz Banjaluke, Cvijanović je rekla da je riječ o privatnoj kompaniji.

“Nemam namjeru nikoga da amnestiram, žalim uvijek kada se desi takva stvar, ali uvijek postoje mehanizmi da se takva stvar sanira”, odgovorila je Cvijanović.

Ona je kazala i da takve stvari ne mogu da se uvijek predvide, ali da postoje “oni koji u svakoj fazi mogu nešto da urade”.

Cvijanović je odgovarala i na pitanja o nephodnoj reformi pravosuđa u Bosni i Hercegovini, ocjenivši da je to velika sramota BiH, ali još veća sramota EU, jer se krene s puno energije, a završi u ćorsokaku.

Kako je dodala, pravosuđe u BiH je takvo kakvo jeste, jer su ga reformisali stranci, koji opet traže da se reformiše.

“Moramo da ga reformišemo ne zato što to neko traži, nego jer je to potrebno i građanima i da imamo sigurnost u BiH, mogu samo da izrazim žaljenje što je ta reforma doživela krah, sramota je BiH, a na to smo navikli, ali je još veća sramota EU”, kazala je.

O tome što još nije formiran Savjet ministara u BiH, Cvijanović je rekla da su jasno definisani pobjednici izbora u sva tri naroda i da može doći da formiranja vlasti, ali da SDA “nepotrebno blokira taj proces uslovljavanjem o aktiviranju Akcionog plana za članstvo u NATO”.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić navela je da je s Cvijanović razgovarala u vezi s digitalizacijom u Republici Srpskoj.

“Srbija će pomoći RS da u sljedećoj godini uvedemo 500 digitalnih učionica u RS”, kazala je, dodavši da će u septembru biti potpisani sporazumi o tome.

Prema njenim riječima, od sljedeće godine će programiranje u RS biti uvedeno na način kako je to urađeno u Srbiji.

Premijerka Srbije takođe je komentarisala naprsline na auto-putu kod Grdeličke klisure, istakavši da ne misli da je situacija bila katastrofalna, da je uočena na vrijeme i da će ubrzo biti sanirana.

“Takva je dionica, teška je. Ne, nije dopustivo da se to desi, trebalo je to drugačije uraditi i nadam se da će odgovorni za to odgovarati”, kazala je.

Govoreći o mostu Ljubovija-Bratunac, koji je izgrađen, ali nije pušten u rad, Brnabić je navela da to ne može da razumije, jer je postojao jasan dogovor da će Srbija izgraditi i platiti most, RS platiti i izgraditi saobraćajnice, a BiH odobriti i postaviti granične prelaze.

“Meni je neprihvatljivo kao osobi da pustite sve te ljude da ustanu i vide da je taj most gotov, završen i da ne mogu da ga pređu. Pa kako to, pa čime su to ljudi zaslužili? Evo je li treba da platimo i granične prelaze, platićemo i to. Čemu to maltretiranje građana zarad političkih poena?”, kazala je.

Ona je ocjenila da je taj granični prelaz pokazatelj “svih ludosti regionalne saradnje”, dodavši da je evropskog komesara za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesa Hahna zamolila za pomoć po tom pitanju.

Upitana o odnosima sa RS, ali i sa BiH, Brnabić je kazala da su odnosi Srbije s RS prirodni, ali da Srbija ima odlične odnose i s BiH.