Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

uhapšena u julu 2018.

Palestinska novinarka na slobodi nakon 13 mjeseci u izraelskom zatvoru

Lema Hatir1

Muž novinarke Hazim Fahuri potvrdio je kako su izraelske vlasti pustile iz zatvora njegovu suprugu na kontrolnoj tački El-Celeme, na sjeveru Zapadne Obale, te kako je dobrog zdravstvenog stanja

Palestinska aktivistica i novinarka Lema Hatir, uhapšena u julu prošle godine, izašla je danas iz zatvora nakon 13 mjeseci, javlja Anadolu Agency (AA).

Hatir je uhapšena prošle godine tokom pretresa njene kuće, a puštena je na slobodu nakon 13 mjeseci provedenih u izraelskom zatvoru.

Muž novinarke Hazim Fahuri potvrdio je kako su izraelske vlasti pustile iz zatvora njegovu suprugu na kontrolnoj tački El-Celeme, na sjeveru Zapadne Obale te kako je dobrog zdravstvenog stanja.
Aktivistica, novinarka i spisateljica Hatir, koja je pisala tekstove i članke za brojne palestinske novine i portale, majka je petoro djece, a uhapsili su je izraelski vojnici u julu 2018. godine nakon što su upali u njen dom.

Hatir je na ročištu održanom prošlog mjeseca osuđena na 13 mjeseci zatvora, kao i na novčanu kaznu od 4.000 izraelskih novih šekela.

Fotografija novinarke Hatir, objavljena na društvenim mrežama, gdje se oprašta s maloljetnim sinom, dok je odvode izraelski vojnici, izazvala je reakcije javnosti.

Izraelske vlasti tvrde kako je Hatir uhapšena, jer je bila članica organizacije čije je djelovanje zabranjeno te zbog tvrdnje da je u okviru te organizacije objavljivala svoje tekstove.
Palestinske organizacije za zaštitu ljudskih prava upozoravale su na kršenja njenih prava prilikom ispitivanja u izraelskim zatvorima, a naveli su kako su neka ispitivanja znala trajati i duže od 10 sati bez prestanka.