Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

srbijanska premijerka

Brnabić najavila početak izgradnje aerodroma u Trebinju, govorila je i o HE “Buk Bijela”

ana brnabic mostar – fena

Na pitanje novinara da prokomentira projekt aerodroma u Trebinju, čiju gradnju sufinancira Vlada Republike Srbije, Brnabić je kazala kako će taj aerodrom  biti od regionalnog značaja te da očekuje početak gradnje 2022. godine

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se s predstavnicima srpske zajednice u Mostaru te je obišla Sabornu crkvu Svete Trojice i Prosvjetinu školu.

Istaknula je kako je obnova u ratu do temelje porušene Saborne crkve najvažniji projekt za Srbe u Mostaru.

– Došla sam vidjeti što smo sve uradili i što sve trebamo uraditi. Do sada smo donirali oko dva miliona eura za Sabornu crkvu i ostalo je još otprilike milion eura da se sve završi i trudit ćemo se i to isfinancirati. Izuzetno je važna i Prosvjetina škola koju financiramo svake godine kontinuirano, a danas smo joj donirali opremu u vidu 30 laptopa, projektora, kamera i printera. Nama je to malo, a djeci u ovoj školi znači mnogo i također je važno da ti ljudi ovdje osjete našu prisutnost i podršku – kazala je Brnabić.

Na pitanje novinara da prokomentira projekt aerodroma u Trebinju, čiju gradnju sufinancira Vlada Republike Srbije, Brnabić je kazala kako će taj aerodrom  biti od regionalnog značaja te da očekuje početak gradnje 2022. godine.

– Taj aerodrom važan je za Trebinje, samim time i za Republiku Srpsku, za cijelu BiH, ali ja ga vidim i od velike koristi i za Republiku Hrvatsku zato što će pomoći da dodatni turisti dolaze u Dubrovnik i na hrvatsku obalu. Mislim da će biti u korist svima i ponosna sam što Republika Srbija ima ekonomsku moć i snagu investirati u takav projekt. U ovom trenutku je završetak eksproprijacije, pa onda ide izrada projektno-tehničke dokumentacije, odnosno to je već počelo i mislim da ćemo u 2022. godini krenuti graditi aerodrom. Očekivala sam da to uradimo i ove godine, ali zbog koronavirusa sve je išlo sporije, ali tu smo, ulažemo i izdvajamo značajna sredstva iz proračuna i nastavljamo s tim projektom – kazala je Brnabić.

Što se tiče hidroelektrane (HE) “Buk Bijela”, Brnabić je kazala kako se čeka odluka Ustavnog suda, a do tada se nastavljaju pripremni radovi.

– Ja ne vidim zašto bi tu bilo problema jer mislim da je to značajan energetski resurs i za Republiku Srpsku i za BiH, posebno u vrijeme kada imamo energetsku krizu, što više imamo naših izvora energije to bolje. Nastavljamo radove, koncesija je dobivena na isti način na koji su dobivene sve ostale koncesije u BiH i ne vidim da ovdje ima neki problem – kazala je Brnabić.

O obnovi Saborne crkve govorio je paroh mostarski Radivoje Krulj. On je podsjetio da je Republika Srbija najveći donatar i “najveći krivac” što je obnova došla u fazu u kojoj je trenutno.

– Mi smo sada na prekretnici što se tiče jednog od simbola ovog grada, a to je Saborna crkva. Nismo imali neko razumijevanje od Kantona, a ove godine po prvi put od Grada nemamo ni jednu marku u proračunu za obnovu crkve i nadamo se da će se to promijeniti. Mislili smo stati s radovima, ali naša vjera od danas je velika i nećemo to učiniti. Upravo ovom posjetom i onim što je Brnabić vidjela, naš rad, želju i htijenje da obnavljajući navedeni hram obnovimo suživot i povjerenje u Mostaru, ali na kraju krajeva i sam Mostar – kazao je Krulj.

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević kazao je kako je upravo zahvaljujući Republici Srbiji mnogo toga u Mostaru obnovljeno, izgrađeno i unaprijeđeno.

– Putujući danas kroz Hercegovinu osvrnuli smo se i dotaknuli povijesti, vjere, ekonomije i obrazovanja. Zahvaljujući Republici Srbiji mnogo toga ovdje smo izgradili i zajednički je stav da upravo na takvom putu trebamo istrajati i da kroz svoj budući rad i ulaganja, kako Republike Srbije i svih drugih iz Republike Srpske i BiH, upravo gradimo zajedničku i prosperitetnu budućnost za sve narode u Mostaru i Bosni i Hercegovini – kazao je Milivojević.

Predsjednica Srpskog prosvjetno-kulturnog društva (SPKD) Prosvjeta Mostar Sanja Bjelica Šagovnović zahvalila ja Vladi Republici Srbije na podršci Prosvjetinoj školi, koja, kako je rekla, čuva srpski identitet, kulturu i jezik.

– Na taj način nastojimo graditi bolju budućnost našeg multietničkog Mostara. Ovim putem izrazila bih veliku zahvalnost što je predsjednica Vlade Republike Srbije s nama u Mostaru, ali i na donaciji koju je uručila za Prosvjetinu školu, što pomaže rad naših društava i što su njena vrata u Beogradu uvijek otvorena za nas i za Mostar. Također, želim izraziti zahvalnost predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću što brine za srpski narod gdje god bio i što pomaže nama u Mostaru da ostanemo svoj na svome – kazala je Bjelica Šagovnović.