Vijesti

ilidža i pazarić

Djeca migranata i izbjeglica danas krenula u dvije osnovne škole u Sarajevu

04/10/2021
Foto: Anadolija

Nakon završetka pripremne nastave, u skladu sa procjenom školskih službi, ova djeca će biti uključena u razrednu ili predmetnu nastavu

Djeca migranata i izbjeglica danas su počela pohađati pripremnu nastavu u “Prvoj osnovnoj školi” Ilidža i Osnovnoj školi “9. maj” u Pazariću, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno iz Kantona Sarajevo (KS) nakon završetka pripremne nastave, u skladu sa procjenom školskih službi, ova djeca će biti uključena u razrednu ili predmetnu nastavu.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS-a poduzelo je niz aktivnosti kako bi djeca/učenici migranti pohađali osnovne škole Kantona Sarajevo.

“Sva djeca imaju jednaka prava i među njima nema i ne smije biti diskriminacije” istakla je ministrica za odgoj i obrazovanje KS-a Naida Hota-Muminović, te u okviru svoje posjete, organizirane ovim povodom, ovu, ali i svu ostalu djecu najsrdačnije pozdravila i poželjela im dobrodošlicu u škole KS-a.

Dodala je i kako uključivanje djece izbjeglica i migranata u obrazovni sistem u Bosni i Hercegovini doprinosi prevazilaženju trauma i osigurava poštivanje njihovih osnovnih prava.

Aktivnosti uključivanja djece migranata u obrazovni sistem Kantona Sarajevo realiziraju se uz podršku UNICEF-a i World Visiona. Prevoz od izbjegličkog kampa do škole i užine ovim učenicima za vrijeme nastave osigurat će Internacionalna organizacija za migracije.

Pri realizaciji navedenih aktivnosti kantonalno resorno ministarstvo imalo je podršku Službe za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Na zahtjev Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS-a dvije pomenute škole su formirale stručne timove podrške za uključivanje djece migranata u obrazovni sistem, zbog činjenice da je prioritet u radu sa djecom migranata i izbjeglica pružanje psihosocijalne podrške, učenje jezika, likovne, muzičke i tjelesne aktivnosti, kako bi se ovoj djeci omogućio kvalitetan proces uključivanja i socijalizacije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.