Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brnabić: Srbija izvozi više u BiH nego u Kinu, Rusiju i SAD zajedno (FOTO)

BiH

Јахорина – Додик – “Јахорина економс

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas na Jahorini da Srbija izvozi više u BiH nego u Kinu, Rusiju i SAD zajedno i istakla da se jačanjem ekonomije Srbije može očekivati bolja saradnja sa BiH.

“Odlična ekonomska situacija u Srbiji je dobra vijest i za BiH i region, jer se jačanjem privrede Srbije može očekivati veći nivo investicija i dalje jačanje ekonomske saradnje”, poručila je Brnabićeva na “Jahorina ekonomskom forumu 2018”.

Brabićeva je, u uvodnom obraćanju na skupu, navela da je robna razmjena Srbije i BiH prošle godine iznosila 1.700.000.000 eura, što je rast od 13,6 odsto u odnosu na 2016. godinu.

“Ne postoji nijedno tržište u regionu na kojem Srbija bilježi tako dobre rezultate u izvozu i sa kojim ostvaruje veći obim robne razmjene kao tržište BiH. O značaju BiH kao spoljnotrgovinskog partnera i izvozne destinacije govori činjenica da se čak 44 odsto robne razmjene Srbije u okviru CEFT-a odnosi na BiH”, naglasila je Brnabićeva.

Prema njenim riječima, Srbija je za BiH treći najvažniji strani investitor – iza Austrije i Hrvatske sa do sada uloženih 1.100.000.000 eura.

“Tržište BiH ostaje veoma otvoreno za kompanije iz Srbije”, istakla je Brnabićeva.

FOTO Srna

Ona je upozorila da lideri zemalja u regionu ne smiju dozvoliti da prošlost diktira budućnost.

“Iza nas su godine velikih izazova, nerazumjevanja, privrednog urušavanja i stradanja naših naroda. Mora postojati razumijevanje i politička volja svih strana za intenziviranje saradnje, umjesto da se proces koči akcentovanjem brojnih otvorenih bilateralnih pitanja”, smatra Brnabićeva.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović istakao je značaj integrisanja, inoviranja i investiranja.

“Prvo treba da se integrišemo unutar BiH, a potom regiona, te kao takvi dočekamo integracije u EU. Naš primarni cilj trebalo bi da budu naši susjedi na zapadnom Balkanu”, poručio je Čović.

Prema njegovim riječima, potrebno je i inoviranje u svakom segmentu života i rada.

“Ne postoji resurs koji koristimo koji nije podložan inoviranju. Moramo promijeniti sistem obrazovanja da bismo mogli da pratimo sve što se dešava u svijetu u narednim godinama”, naglasio je Čović i istakao da investiranje daje šansu da se snažnije zakorači u susjedstvo.