Sastanak u Beogradu

Brnabić: Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH; Schmidt: U Beogradu vidim iskrenog saradnika

ana brnabic christian schmidt fena

Brnabić je rekla da se raduje saradnji s novim sazivom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

Srbijanska premijerka Ana Brnabić istaknula je danas u Beogradu tokom razgovora s visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom da Srbija poštuje teritorijalni integritet naše zemlje i da je otvorena za razvoj dobrosusjedskih odnosa što obuhvaća suradnju, kako je kazala, i sa državnim i entitetskim vlastima.

Kako je saopćeno iz Vlade Srbije, tokom susera premijerke Brnabić i visokog predstavnika Christiana Schmidta bilo je riječi o značaju zajedničkih projekata u regiji, kao i otkrivanju načina da se njihova realizacija ubrza.

Prema riječima srbijanske premijerke Brnabić, Srbija također pruža mnoge mogućnosti, posebno mladima, za razvoj njihovih potencijala, ulaže u suvremene tehnologije, ali je također otvorena za gradnju mostova s Bosnom i Hercegovinom na svim nivoima.

Brnabić je rekla da se raduje saradnji s novim sazivom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Visoki predstavnik Schmidt se suglasio sa srbijanskom premijerkom Anom Brnabić da su stabilnost regije i njen ekonomski razvoj izuzetno važni, kao i da u Beogradu vidi iskrenog saradnika i partnera.

Srbijanska premijerka je također kazala da je neprihvatljivo i suprotno diplomatskoj praksi nedavno objavljivanje u javnosti note Ambasade Srbije u Bosni i Hercegovini s privatnim i povjerljivim podacima, što je dovelo, kako je kazala, do ugrožavanja sigurnosti štićene osobe.

Schmidt drži da je takva praksa neprihvatljiva te je dodao da je u skladu s odlukom Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira o tome izvijestio diplomatske predstavnike u Bosni i Hercegovini.