Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednica Skupštine Srbije

Brnabić u Banjaluci: Došla sam u NSRS kako bih prenijela dvije poruke

ana brnabic nsrs
Foto: NSRS

Na pitanje da li je tačno da je uoči dolaska u Banju Luku imala razgovor sa visokim predstavnikom u BiH, ona je rekla da se redovno sastaje i razgovara sa njim

Predsjednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je danas došla u Narodnu skupštinu Republike Srpske (NSRS) u Banja Luku kako bi prenijela dvije osnovne poruke.

Ona se u obraćanju narodnim poslanicima na svečanoj sjednici posebno osvrnula na Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

-To je bio dan kada smo uradili nešto za nas, a ne kada smo uradili nešto protiv nekoga. Uskoro ćemo i mi verifikovati Deklaraciju u Skupštini. U tom dokumentu smo pozvali na poštovanje Dejtonskog sporazuma, nismo nikoga uvrijedili, a u prošlost smo se vratili samo da još jednom ukažemo poštovanje prema svim žrtvama rata – navela je predsjednica Narodne skupštine Srbije.

Ona tvrdi da zvanična politika u Beogradu želi da gradi regionalnu povezanost ljudi i kapitala, a u prilog tome je navela “gradnju autoputa prema Sarajevu iz dva pravca, te otvaranja aviolinije do Mostara nakon 33 godine”.

-Nakon 33 godine otvorili smo avioliniju do Mostara. Regionu smo donirali sve u kovidu, opremu, vakcine i drugu pomoć. U posljednjih deset godina Srbija je stajala uz RS, uložili više od 100 miliona eura, ali smo čvrsto stajali i uz svoje druge susjede – podvukla je Brnabić.

Ona je poslije obraćanja u NSRS održala i pres konferenciju na kojoj je ponovila osnovne poruke. Na novinarsko pitanje da li je tačno da je uoči dolaska u Banju Luku imala razgovor sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom u vezi sa predviđenim uvođenjem nacionalnih simbola Srbije u RS, ona je rekla da se redovno sastaje i razgovara sa njim.

-Baš smo razgovarali prošle sedmice u Biriselu. Uvijek na tim razgovorima insistiramo na očuvanju Dejtonskog sporazuma i neprikosnovenosti RS – rekla je ona.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stavenadić ocijenio je kako se diplomatski razgovori rukovodstva Srbije i Christiana Schmidta pokušavaju predstaviti kao “razdor između RS i Srbije”.

-To neće proći. Schmidt nije legalno izabran i što se nas tiče, on je samo građanin. Kada mi je poslao pismo zbog zakona o grbu, zastavi i himni, uopšte nije spominjao 9. januar, grb i “Bože pravde”, a što mi tumačimo da nema ništa protiv toga – naglasio je Stevandić.