Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kod svinja

Broj imanja na kojima je potvrđena afrička kuga u BiH raste iz dana u dan

svinjska kuga
FOTO: FTV
Ilustracija

“Kod ove bolesti – zato se i zove kuga jer se brzo se širi – nema terapije, vakcinacije. Jedini metod je da tamo gdje se potvrdi zaraza radi humano ubijanje životinja, neškodljivo uklanjanje leševa i čišćenje terena u smislu dezinfekcije i potrebnih aktivnosti”

Bolest afrička kuga potvrđena je na 23 imanja na teritoriji Bijeljine. Žarište se proširilo i na opštinu Šamac i Brčko distrikt.

Od petka sve je stalo, zabranjen je utovar, nema izdavanja zdravstvenih uvjerenja, samim tim ni prodaje. Svi veterinarski inspektori su na terenu. Broj imanja na kojima je potvrđeno prisustvo afričke kuge svinja raste iz dana u dan. Farmeri strahuju.

Molba za mještane

“Molimo sve mještane da ovo shvate ozbiljno, jer se jako brzo širi, da ne transportuju stoku s jedne farme na drugu jer misle da kuge tamo nema. Sve je ugroženo i moraju se dobro voditi mjere”, govori proizvođač Ilija Zarić za FTV.

“Problem nije nimalo bezazlen, naprotiv, vrlo je opasan i neizvjesno je kako će se situacija dalje odvijati. Svaka ovakva pojava na užem ili širem području će ostaviti traga na cjelokupni stočni fond u RS-u”, ističe Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS-a.

Do danas je od bolesti afričke kuge potvrđeno uginuće 31 svinje, dok se na području koje obuhvata spomenutih 20 imanja nalazi ukupno 498 svinja, od kojih su neke do sada uklonjene, odnosno eutanizirane, a ostale su u postupku. Na području Semberije u krugu od 10 kilometara od zaraženih farmi proglašeno je “zaraženo područje”.

“Sumnja se da je zarazu prenijela divlja svinja, da je bila u kontaktu s ovim, jer sve svinje koje su oboljele oboljele su na livadi. Vjerovatno su došle u kontakt i tako se širilo. Čovjek ulazi u svoju farmu, pa odlazi kod komšije i zarazu prenosi na čizmama. A sada i komarci, sad zarazu može prenijeti i komarac, mušica”, upozorava Zarić.

Donesena je odluka o zabrani rada stočnih pijaca, te zabrana organizovanja sajmova, izložbi i drugih okupljanja životinja, kao i prodaje hrane životinjskog porijekla i hrane za životinje van poslovnog prostora. Krizni štab donio je pravne akte o postupanju i suzbijanju ove zarazne bolesti kod životinja.

Nema terapije i vakcinacije

“Kod ove bolesti – zato se i zove kuga jer se brzo se širi – nema terapije, vakcinacije. Jedini metod je da tamo gdje se potvrdi zaraza radi humano ubijanje životinja, neškodljivo uklanjanje leševa i čišćenje terena u smislu dezinfekcije i potrebnih aktivnosti”, pojašnjava Dragan Knežević, direktor Veterinarskog instituta Dr Vaso Butozan.

Kad su u pitanju naknade štete vlasnicima neškodljivo uklonjenih životinja, kao i mjere sanacije terena, one će biti vršene u skladu s donesenim aktima Vlade RS-a. Afrička kuga svinja nije opasna za ljude i ne izaziva bolest kod ljudi, samo se nanose ekonomski gubici, navode stručnjaci.

“Ove bolesti ima i u Mađarskoj, Srbiji, Rumuniji, Njemačkoj, Belgiji, na teritoriji EU, svugdje se pojavljuje i dobro znamo šta treba da radimo. Cilj nam je da se ne širi panika. Moramo objasniti građanima koji se nalaze u zaraženom području da ne šire paniku i da slušaju struku”, poručuje Knežević.

S obzirom na to da je ova grana poljoprivrede izrazito zastupljena na ovom području, proizvođači strahuju da će morati životinje prodavati za sitan novac samo da isprazne štale.

“Mislim da će štete biti milionske, u desetinama miliona maraka, tako da je na nadležnima da to spriječe. Oni su na terenu i radi se dezinfekcija”, kaže Slobodan Petrić, predsjednik UO uzgajivača svinja RS-a.

Sve je stalo

“Trenutno nema plasmana svinja, sve je stalo. Šta se zadesilo u farmi to se sad tovi do daljnjeg. A svinje prelaze klasu, izlaze iz svoje klase”, navodi Zarić.

“Posljedice svega ovoga neminovno će se odraziti na sve nas. Nepredviđene situacije poput i ovih, klimatske promjene i pad prinosa žitarica – sve će se to na kraju prelomiti preko leđa proizvođača, farmera”, zaključuje Marinković.

Afrička kuga svinja je bolest koju širi čovjek, za razliku od klasične kuge svinja koju šire životinje, te iz ministarstva apeluju na vlasnike životinja da pojačaju biosigurnosne mjere na imanjima, ograniče kretanja, zatvore dvorišta i obavezno postave barijere. Lokalni krizni centar za kontrolu afričke kuge svinja saopštio je juče da će svi, koji ne budu prijavili slučajeve zaraze ili na druge načine doprinesu njenom širenju, snositi krivičnu odgovornost.