Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

francuski predsjednik

Macron će održati novi krizni sastanak nakon treće noći nereda

Emmanuel Macron
FOTO: Laurent Coust/Pool/Bestimage/Pixsell
Emmanuel Macron

Video snimci na društvenim mrežama prikazuju brojne požare širom zemlje, uključujući i autobusku stanicu u predgrađu sjeverno od Pariza i tramvaj u Lyonu

Francuski predsjednik Emmanuel Macron održat će novi hitan sastanak vlade kasnije u petak nakon što su nemiri izbili treću noć zaredom širom zemlje u znak protesta zbog ubistva tinejdžera od strane policije ranije ove sedmice, javlja BFM TV, pozivajući se na Elisejsku palatu.

Širom Francuske uhapšena je 421 osoba u četvrtak navečer, objavilo je nekoliko francuskih medija, pozivajući se na ministra unutrašnjih poslova Geralda Darmanina, koji je u četvrtak navečer rasporedio 40.000 policajaca u pokušaju da uguši rasprostranjene nemire.

U Nanterreu, gradu radničke klase na zapadnom predgrađu Pariza, gdje je 17-godišnjak, identificiran kao Nahel M, ubijen u utorak, demonstranti su palili automobile, zabarikadirali ulice i bacali projektile na policiju nakon ranije održanog mirnog bdijenja u počast mladiću.

U centru Pariza provaljeno je u prodavnicu obuće Nike, a nekoliko ljudi je uhapšeno nakon što su razbijeni izlozi u trgovačkoj ulici Rue de Rivoli, saopćila je pariska policija.

Video snimci na društvenim mrežama prikazuju brojne požare širom zemlje, uključujući i autobusku stanicu u predgrađu sjeverno od Pariza i tramvaj u Lyonu.