Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lukavac

Broj korisnika Dječije javne kuhinje u porastu: Svaka pomoć je dobrodošla

javna kuhinja lukavac

Ramiza Rizvanović, osim za svoju porodicu, pet puta sedmično hranu uzima i za prijateljicu Edinu, čije je dijete bolesno

Broj korisnika Dječije javne kuhinje u Lukavcu trenutno je tri puta veći u odnosu na prije godinu kada je kuhinja počela s radom, a osim djece i njihovih roditelja, dnevne kuhane obroke ovdje dobivaju stari, bolesni i demobilisani borci, javlja Anadolu Agency (AA).

Nerijetko, to im je jedini topli obrok koji pojedu u toku dana, a u Dječijoj javnoj kuhinji, koja djeluje u okviru Udruženja altruista “Ruke prijateljstva”, prijavljeno je 220 osoba, od čega je 98 djece do 14 godina.

Mersiha Borogovac po hranu dolazi s maloljetnim sinom. Stanuju u zgradi prekoputa i u javnu kuhinju su se učlanili prije godinu, odnosno neposredno nakon što je kuhinja otvorila vrata za djecu i osobe u stanju socijalne potrebe.

“Hranimo se dijete i ja. Nezaposlena sam i svaka pomoć je dobrodošla, a ovo je nešto posebno što znači svima nama”, kazala je Borogovac, dodajući da su u Udruženju svi ljubazni i vrlo humani te da bi joj bez njihove pomoći i lijepe riječi bilo vrlo teško.

Ramiza Rizvanović, osim za svoju porodicu, pet puta sedmično hranu uzima i za prijateljicu Edinu, čije je dijete bolesno.

“Imam četvero djece, muž, koji je demobilisani borac i nigdje ne radi, i ja. Mnogo mi znači ovo. Što se tiče kuhinje, dobra je i čista, uredno spremaju”, navela je Rizvanović.

Ervina Mehić iz Lukavca dolazi po hranu za 14 članova uže i šire familije, među kojima su kćerka, unučad i djeverova porodica.

“Subotom i nedjeljom mi je teško kada nema kuhinje. Ostalim danima je dobro. Dobiješ svaki dan obrok i jedeš, a kada nema, subotom i nedjeljom, teško nam je”, izjavila je Mehić, dodajući da svi obroci sadrže meso.

U proteklih godinu dana, u Dječijoj javnoj kuhinji u Lukavcu pripremljeno je i podijeljeno 65.000 obroka. Osnovne potrebe, poput režijskih i administrativnih troškova te namirnice iz Udruženja altruista “Ruke prijateljstva” kupuju uz pomoć donacija i dobrih ljudi.

“Sve veći broj korisnika se javlja koji bi željeli da se učlane u ovu dječiju javnu kuhinju. Socijalna je situacija vrlo loša, ne samo u Lukavcu, nego i inače u zemlji. Dobri ljudi koji su prepoznali rad ove dječije javne kuhinje nam pomažu”, kazala je Selma Zukić iz Udruženja altruista “Ruke prijateljstva” dodajući da od lokalnih nivoa vlasti nemaju podršku.

Zabrinjavajući podaci o broju korisnika i svakodnevnim novim upitima, navodi Zukić, ukazuju na to da je Lukavcu potrebna još jedna javna kuhinja. Ona ističe da već idući mjesec namjeravaju otvoriti javnu kuhinju u Turskom Lukavcu, u kojoj bi se prehranjivale stare i bolesne osobe, a nepokretnim osobama hrana bi se distribuirala u domaćinstva. Osim toga, u planu imaju još jedan projekt, u koji bi bili uključeni i korisnici kuhinje, a tiče se proizvodnje kupusa i krompira.

Borogovac smatra da će podjela hrane u Turskom Lukavcu biti od velikog značaja stanovništvu iz tog naselja, koje bi inače kilometrima pješačilo zbog vekne hljeba, voćke i porcije makarona, graha, riže ili kuhanog kupusa.

Iako je i sama u finansijski teškoj situaciji, kaže da je istovremeno i raduje i žalosti činjenica što će se u Lukavcu uskoro otvoriti još jedna narodna kuhinja.