Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Broj studenata zainteresiranih za smještaj u domovima porastao za 20 posto

BiH

studenti

Ove godine broj studenata zainteresiranih za smještaj u studentskim domovima je porastao za 20 posto, a razlog za to je afirmativna priča u proteklih godinu dana koju smo napravili svim nastojanjima da poboljšamo studentski standard u studentskim domovima i samim tim olakšamo život studenata – kazao je Feni rukovodilac poslovne jedinice smještaj u JU Studentski centar Sarajevo Almir Škrijelj.

Naglasio je da su u Studentskom centru za sve studente za godinu dana obnovili kapacitete madraca koji su bili stari 20 godina.

– Osigurali smo 1.400 novih madraca, jastuke, nove posteljine. Renovirali smo određene dijelove soba, hodnika, kupatila, koji su bili u lošem stanju. Kompletne kapacitete studentskog naselja i Bjelajava i Nedžarića okrečili i doveli u jedno solidno stanje – kazao je Škrijelj.

Renovirani su i studentski restoran, kuhinja, kupljene nove mašine za spremanje obroka i na taj način je poboljšan standard ishrane.

Škrijelj je naglasio da 80 posto kantoni uredno plaćaju finansije za studente, te dodao da ima izuzetaka s kojima je Studentski centar u pregovorima u vezi sa plaćanjem.

– Hercegovačko-neretvanski kanton je odustao od subvencioniranja svih studenata iz tog kantona, a trenutno je Unsko-sanski kanton jedan od najvećih dužnika prema Studentskom centru – kazao je Škrijelj.

Govoreći o popunjenosti kapaciteteta u studentskim domovima, kazao je da su u principu kapaciteti popunjeni, s tim da se oni i povećavaju na način da se svake godine određeni broj soba koje su bile u lošem stanju renoviraju u skladu s mogućnostima Studentskog centra.

– U ovom trenutku možemo primiti 1.500 studenata da imaju jedan solidan standard u domu, ali svake godine je povećana zainteresiranost studenata za 20 posto da žive u studentskom domu i mi želimo da studenti imaju što bolje uslove za boravak u studentskimm domovima – kazao je Škrijelj.