Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U sarajevu dramatično

Broj zaraženih premašio hiljadu, a stotine zdravstvenih radnika je na bolovanju

kcus

Sumnja se kako su brojni među njima tako željeli izbjeći rizik od zaraze na radnom mjestu

Stotine liječnika i drugih medicinskih radnika u BiH na bolovanju su na vrhuncu epidemije covida-19 od kojeg je do ponedjeljka oboljelo više od hiljadu i umrlo 39 ljudi.

Koronavirusom u BiH je inficirano više od hiljadu ljdi, sa žarištima u Banjoj Luci (257), Čitluku (81), Mostaru (55) i Širokom Brijegu (48). U Sarajevu je infekcija potvrđena kod 35 ljudi.

Ali zabrinjava podatak da je u glavnom gradu u jeku epidemije na bolovanju čak 700 liječnika i drugog medicinskog osoblja. Sumnja se kako su brojni među njima tako željeli izbjeći rizik od zaraze na radnom mjestu.

Direktorica kliničkog centra u Sarajevu Sebija Izetbegović upozorava da se radi o vrlo ozbiljnom problemu koji prijeti pogibeljnom urušavanju zdravstvenoga sistema, javlja agecnija Hina.

“Oduvijek imamo problem s lažnim bolovanjima i tvrdim kako i u ovim teškim trenucima dvije trećine medicinskih radnika neopravdano izbiva s posla”, rekla je Izetbegović za Dnevni avaz.

“Srećem svoje zaposlenike po gradu kako šetaju, a neki od njih su sebi sami pisali bolovanje. Pratimo tu anomaliju, koja se na vrhuncu teške i neizvjesne borbe protiv opakoga zla kosi s Hipokratovom zakletvom, i došli smo do pouzdane spoznaje kako se uglavnom radi o istim osobama”, dodala je.

Direktor Doma zdravlja Muhamed Ahmić najavljuje sankcije za neopravdana bolovanja.

“Naložio sam liječnicima da se pooštre kriteriji za odobravanje bolovanja i nekritičko otvaranje bit će kažnjeno”, istaknuo je Ahmić.