koronavirus

Brojke novozaraženih u BiH ponovo rastu, građani se pozivaju na oprez

Sunčan dan popunio terase kafića u središtu Sarajeva
03.02.2021.,Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Dok su u Zagrebu kafici zatvoreni, u Sarajevu gradjani uzivaju u bastama, druzenju i suncu. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Epidemiolozi i ljekari pozivaju građane na oprez i strogo pridržavanje mjera

Posljednjih sedam dana povećan je broj novozaraženih u Kantonu Sarajevo. Od 6. pa zaključno sa 12. februarom samo je 10. februara bio veći broj oporavljenih od novozaraženih.

Sedmodnevna incidenca još uvijek je preko 100 i dalje raste.

Epidemiolozi i ljekari pozivaju građane na oprez i strogo pridržavanje mjera.

U BiH je potvrđeno prisustvo novog soja koronavirusa kod jednog turiste koji je boravio krajem godine u Sarajevu.

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović potvrdila je u petak navečer da je odjel intenzivne njege u izolatoriju Podhrastovi popunjen, te da pacijenti imaju teške kliničke slike.

BiH još uvijek nije nabavila vakcine protiv koronavirusa, a dok ne počne masovna imunizacija građanima ostaje samozaštita u vidu nošenja maski i na otvorenom i u zatvorenom prostoru, pojačano pranje ruku, dezinfekcija, distanca, izbjegavanje dužeg boravka u zatvorenom prostoru (tržni centri, restorani, kafići), te ostajanje kući ukoliko osjete simtome respiratorne infekcije (kašljanje, kihanje, temperatura).

Projekcija je da je u FBiH oko 30 posto stanovništva prebolovalo koronavirus, ali to još uvijek nije brojka koja bi ukazivala na kolektivni imunitet. Brojevi novozaraženih posljednjih nekoliko dana upozoravaju da nema mjesta opuštanju.