Zagađenost i danas

Brojne Sarajlije od otrovnog gradskog zraka “pobjegle” na Trebević

trebevic (6)

Na snazi je epizoda “pripravnosti”

Pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku na području Kantona Sarajevo bilježe prekoračenja koncentracija PM10 (dozvoljeno 57,5 µg/m3) na svim mjernim stanicama, prenosi Anadolu Agency.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo napominju građane da prema odredbama Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti u Kantonu Sarajevo, trenutno na snazi je epizoda “pripravnosti”.

“Tokom prethodnog dana došlo je do prestanka rada web stranice kvalitetzraka.ba zbog kvara na serveru. U toku je otklanjanje kvara. Ovim putem obavještavaju se građani da sve podatke o mjerenjima stanica za monitoring kvaliteta zraka mogu pratiti na stranici Federalnog hidrometerološkog zavoda, navodi se u saopćenju.

Ostali praćeni parametri za ovaj period ne bilježe prekoračenja za tolerantne satne niti dnevne vrijednosti propisane Pravilnikom o načinu vršenja monitoringa kvaliteta zraka i definiranju vrsta zagađujućih materija, graničnih vrijednosti i drugih standarda kvaliteta zraka, navodi se u saopćenju i dodaje da će Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo nastaviti kontinuirano vršiti mjerenja i obavještavati građane o svim eventualnim promjenama.

Sarajlije “pobjegle” na Trebević

Sunačno vrijeme koje je obilježilo nedjeljni dan u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, nakon što je skoro cijela sedmica protekla sa gustom maglom i smogom, brojne Sarajlije iskoristile su za odlazak na obližnje planine.

Veliki broj građana Sarajeva odlučio se za odlazak do najbliže planine, Trebevića. Uživali su u suncu i čistom planinskom zraku, što je zabolježila i ekipa Anadolu Agency.

Trebević u posljednje vrijeme svojim sadržajima privlači sve više Sarajlija, običnih izletnika, ali i turista koji posjećuju grad i okolinu.

Dok se jedni bave rekreativnim sportovima, drugi uživaju i šetnjama ili uz tople napitke u nekom od ugostiteljskih objekata.

Ovog vikenda nije bilo zimskih sportova, jer Trebević još uvijek nije u potpunosti prekrivan snježnim pokrivačem, ali to nije spriječilo brojne Sarajlije da uživaju u lijepom decembarskom danu.