vanredne mjere

Brojni građani dobili veće račune za struju, odgovorili su im iz Elektrodistribucije

struja

Pojedini tvrde da su samo za frižider koji je radio, pošto nisu uopšte boravili u stanovima, računi za struju iznosili iznad 50 KM

Veliki broj građana posljednjih dana dobio je uvećane račune za struju, iako, tvrde, to nije realno jer su potrošili  manje od navedenog iznosa.

Pojedini tvrde da su samo za frižider koji je radio, pošto nisu uopšte boravili u stanovima, računi za struju iznosili iznad 50 KM.

Kako tvrde, iznosi su samo prepisani od mjeseca ranije. Povodom ovoga oglasili su se iz Elektrodistribucije gdje tvrde da su, zbog pandemije, smanjili neposredne kontakte svojih zaposlenika s kupcima, te se očitanja određenog broja mjernih mjesta vrši jednom u dva mjeseca.

“To podrazumjeva da se jedan račun za električnu energiju izdaje po stvarnom očitanju, a sljedeći će se vršiti procjena potrošnje kupca na osnovu prosječene potrošnje iz prethodnog perioda. Imajući u vidu navedeno, može doći do izdavanja računa koji ne odgovaraju stvarnom utrošku električne energije”, istakli su iz Elektrodistribucije Sarajevo.

Poručuju da će stvarni utrošak električne energije i eventualne razlike u očitanjima utvrditi po očitanju brojila u narednom mjesecu i to će biti iskazano na računu za taj mjesec.

Iz ovog preduzeća dodaju da kupci, ako uoče odstupanja u očitanju, imaju mogućnost da sami očitaju brojilo, a informacije o očitanju mogu dostaviti telefonskim pozivom putem besplatne info linije ili upućivanjem na e-mail adresu, nako čega će se izvršiti korekcija računa.