Antifašistička tradicija

Naša stranka i Nezavisni blok u parlamentarnu proceduru uputili Rezoluciju o poštivanju žrtava ustaškog režima

parlament_bih_zastava 1

Rezolucijom se podsjeća na fašistički karakter ustaškog režima tzv. Nezavisne države Hrvatske, milione žrtava fašističkih režima, od kojih su brojne žrtve iz Bosne i Hercegovine, te na opredijeljenost da se zaštiti njihovo dostojanstvo

Poslanici Kluba Naša stranka – Nezavisni blok: Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut uputili su danas u proceduru prijedlog Rezolucije o poštivanju žrtava ustaškog režima, koji bi se trebao razmatrati na sutrašnjoj sjednici državnog Parlamenta.

Rezolucijom se podsjeća na fašistički karakter ustaškog režima tzv. Nezavisne države Hrvatske, milione žrtava fašističkih režima, od kojih su brojne žrtve iz Bosne i Hercegovine, te na opredijeljenost da se zaštiti njihovo dostojanstvo. Rezolucija također podcrtava antifašističku tradiciju svih naroda Bosne i Hercegovine, kao i njenih građana uopće, te potrebu institucionalnog djelovanja u skladu s Ustavom, zakonima i međunarodnim obavezama Bosne i Hercegovine.

S tim u vezi, Rezolucija poziva predstavnike Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini da preispitaju inicijativu za održavanje tzv. Mise za Bleiburg u Bosni i Hercegovini, te da se suzdrže od održavanja iste. Rezolucijom se također traži od Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH da ovo pitanje otvore u skladu s Temeljnim ugovorom između naše zemlje i Svete Stolice i da unutar tih mehanizama traže otkazivanje ove mise. Konačno, Rezolucija nalaže Predsjedništvu BiH i Ministarstvu vanjskih poslova BiH da obavijeste Republiku Hrvatsku da su za Bosnu i Hercegovinu neprihvatljive organizacije bilo kakvih događaja u vezi s Bleiburgom na teritoriji naše zemlje, uključujući pokroviteljstvo takvih događaja od strane Sabora Republike Hrvatske i najave tih događaja od strane predsjednika tog Sabora.

Poslanici Naše stranke i Nezavisnog bloka iskoristili su mehanizam koji Predstavničkom domu dozvoljava da „izrazi svoj stav o relevantnim političkim pitanjima i utvrdi političke smjernice koje će provoditi Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara BiH ili druge institucije BiH“, a s ciljem zaštite antifašističke tradicije Bosne i Hercegovine i međunarodnog ugleda naše zemlje.