Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šta radi FERK?

Brojni proizvođači struje u FBiH su bez nadzora, nekima su istekle i dozvole!

Radovi na dalekovodima u okolici Šibenika
04.01.2022., Sibenik - Radovi na dalekovodima u okolici Sibenika. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Od 474 izdate dozvole planirano je bilo 17 nadzora, a izvršeno samo šest. FERK krši zakon, kažu u Uredu za reviziju institucija FBiH

Na području Federacije BiH nikada više nije bilo proizvođača električne energije, hidroelektrana, soalrnih elektrana, vjetroelektrana, ali istovremeno izostala je kontrola navedenih subjekata.

Naime, u periodu od 2017. godine do kraja 2021. godine broj postrojenja iz obnovljivih izvora energije koji su imaoci dozvola za rad za proizvodnju električne energije putem hidroelektrana (mHE) porastao je sa 57 na 72, solarne elektrane (SE) sa 128 na 453 i vjetroelektrane (VE) sa 1 na 8, pa je tako broj proizvođača koji su stekli status kvalifikovanog proizvođača porastao sa 187 na 534.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Ali, kako su ustanovili federalni revizori, Regulatorna komisija za energiju u FBiH, zastrašujuće je malo vršilo kontrola. Revizori navode da planiranje i realizacija plana nadgledanja imalaca FERK-ovih dozvola za rad nije u skladu sa Zakonom o električnoj energiji u FBiH, Zakonom o naftnim derivatima u FBiH i Zakonom o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije s obzirom na to da je od 474 izdate dozvole planirano 17 nadzora, a izvršeno samo šest!

– Ne možemo potvrditi da je planirani broj od 17 nadzora, od kojih je izvršeno samo šest, adekvatan u odnosu na ukupan broj izdatih dozvola (474 na period od deset godina). Ovakav način planiranja nadzora dovodi do toga da pojedini imaoci dozvola neće biti predmet neposrednog nadzora za vrijeme trajanja dozvole. S obzirom na to da su nadzori vršeni elektronski i putem dostavljanja dokumentacije i da zbog pandemije COVID-19 nisu vršene terenske posjete, ne možemo prihvatiti da su obavljeni u skladu s planiranim aktivnostima jer je izvršeno samo 3,5% planiranih nadzora. Uzimajući u obzir nadležnosti FERK-a, kao i povećanje broja izdatih dozvola, te rast broja zahtjeva iz godine u godinu, ne možemo potvrditi da je broj izvršenih nadzora, kao i način izbora imalaca dozvole za nadzor, na zadovoljavajućem nivou – istaknuli su revizori.

Kako ističu, dio pravnih subjekata koji su odranije imali dozvole za rad nije podnio zahtjev za obnavljanje dozvola na vrijeme, dok je druga grupa pravnih subjekata pokrenula postupak obnove dozvole, pa se okončanje postupka za ove podnosioce zahtjeva očekuje u 2022. godini. Uvidom u registar dozvola za rad za proizvodnju električne energije uvidjeli su da je osam imalaca dozvola zakasnilo sa podnošenjem zahtjeva za obnovu dozvole za rad.

U revidiranoj godini FERK-u su pristigla 234 zahtjeva za izdavanje dozvola za obavljanje elektroprivrednih djelatnosti – dozvola za rad. Pregledani su zahtjevi i izdate 154 dozvole, od čega 149 za rad za proizvodnju električne energije, dvije za snabdijevanje električnom energijom I reda i tri dozvole za snabdijevanje električnom energijom II reda. Osim toga, obrađeno je i 75 zahtjeva za izdavanje dozvola koji nisu završeni do okončanja revizije, a pet zahtjeva je povučeno.

Kako dalje navode, članom 39. Pravilnika za izdavanje dozvola definisan je način obnove dozvole za rad po isteku perioda važenja dozvole za rad, te propisano da, ukoliko imalac dozvole namjerava u kontinuitetu obavljati djelatnost za koju posjeduje dozvolu za rad, dužan je podnijeti zahtjev za obnovu dozvole za rad najkasnije 120 dana prije isteka perioda važenja dozvole za rad.

– S obzirom na to da se radi o značajnim ulaganjima u izgradnju elektroenergetski objekta i postrojenja (vjetrocentrale, solarne ili hidro centrale) i da nema dokaza da su takvi proizvođači isključeni sa elektroenergetske mreže ističemo značajnost da se navedeni slučajevi trebaju regulisati podzakonskim aktima. U skladu sa Zakonom o električnoj energiji u FBiH definisan je inspekcijski nadzor koji treba provjeriti da li za elektroenergetsko postrojenje koje se gradi ili je izgrađeno i za opremu koja je ugrađena postoji tehnička dokumentacija i propisane dokumenti izdate od nadležnog organa, u skladu sa zakonom i drugim propisima – ističu iz Ureda za reviziju institucija FBiH.

Na web stranici FERK-a transparentno je objavljen registar sa svim važećim licencama kao i periodima važenja licenci, ali revizorima nije prezentovano da je FERK obavijestio inspekciju za imaoce dozvola kojima je istekla dozvola, a nije izvršena obnova jer nije podnesen zahtjev blagovremeno/nikako, da provjere da li navedeni proizvođači nastavljaju sa elektroenergetskom djelatnosti i nakon isteka licence.

Nakon isteka dozvole za rad, u skladu sa važećim zakonskim i podzakonskim aktima, FERK ne vrši nadzor, niti obračunava i ne naplaćuje regulatornu naknadu za imaoce dozvola ovim proizvođačima, iako oni nastavljaju u kontinuitetu obavljati djelatnost proizvodnje električne energije kao kvalifikovani proizvođači na tržištu i ostvarivati sve pogodnosti kao i proizvođači sa važećom dozvolom, zbog čega ne možemo potvrditi da je tržište zaštićeno u ovim situacijama, zaključuju revizori.