Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ministarstvo vanjskih poslova

Brojni susreti Konakovića u Washingtonu, sastao se Cholletom i delegacijom Svjetske banke

konakovic washington
Foto: MVPBiH

Chollet je ponovio je da su Sjedinjene Američke Države predane očuvanju stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine te da s pozornošću prate zbivanja u BiH i regiji

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, u okviru radne posjete Sjedinjenim Američkim Državama, sastao se u ponedjeljak u Washingtonu sa savjetnikom State Departmenta Derekom Cholletom, delegacijom Svjetske banke koje su predvodili izvršni potpredsjednik za financiranje razvoja Akihiko Nishio i izvršni direktor Koen Davidse te profesorom na Univerzitetu John Hopkins Edwardom Josephom.

Na sastanku ministra Konakovića i savjetnika Cholleta razgovarano je o jačanju saradnje BiH i SAD, aktealnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, reformskim procesima, putu BiH u EU i NATO. Ministar Konaković je izvijestio sugovornika o napretku BiH kada je riječ o europskim integracijama u razdoblju od formiranja Vijeća ministara BiH u siječnju ove godine. Ocijenio je da su jasno vidljive ubrzane reforme i napori, koji naša zemlja čini, kako bi do kraja godine otpočeo proces pristupnih pregovora između Evropske unije i Bosne i Hercegovine.

SAD predane čuvanju stabilnosti BiH

Savjetnik Chollet je ponovio je da su Sjedinjene Američke Države predane očuvanju stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine te da s pozornošću prate zbivanja u BiH i regiji. Ponovio je spremnost američke administracije da kroz aktivnu ulogu doprinese stvaranju sigurnijeg i stabilnijeg ambijenta u BiH.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o sigurnosnim izazovima, ruskom utjecaju na zbivanja u našoj regiji kao i mogućim posljedicama tog utjecaja na europske integracije. Potvrđena je američka opredijeljenost da bude čvrsto uz BiH u trenutcima kada se donose važne odluke za našu zemlju.

Tokom boravka u Washingtonu, ministar Konaković je danas održao sastanak sa izaslanstvom Svjetske banke, koje su činili potpredsjednik za financiranje razvoja Akihiko Nishio, izvršni direktor Koen Davidse i direktor za mobilizaciju resursa pri Međunarodnoj razvojnoj asocijaciji Dirk Reinermann.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o pozitivnim koracima koje je Bosna i Hercegovina napravila od formiranja aktualnog Vijeća ministara. Posebno je istaknuta činjenica da je BiH postala 55. zemlja kontributor u IDA (Međunarodna asocijacija za razvoj), što predstavlja veliki iskorak za zemlju koja je od primatelja pomoći u postratnom periodu postala donatorom.

Sagovornici su se složili da je suradnja Bosne i Hercegovine i Svjetske banke jako dobra, što rezultira i brojnim projektima. Izvršni direktor Davidse je ponudio ekspertizu Svjetske banke na putu koji BiH očekuje u pregovorima sa EU. Ministar Konaković je naglasio da će BiH intenzivnije raditi na izmjeni zakona, ubrzanju usvajanja projekata i drugim administrativnim mjerama koje bi poboljšale i ubrzale upravljanje projektima Svjetske banke u Bosni i Hercegovini.

O aktualnoj situaciji u BiH i globalnim izazovima uslijed rata u Ukrajini ministar Konaković je razgovarao tokom susreta sa vanjskopolitičkim analitičarem i profesorom na Sveučilištu John Hopkins Edwardom Josephom, saopćeno je iz Ured za odnose sa javnošću MVPBiH.

Brojni susreti u Washingtonu

Konaković će se danas sastati u Wsahingtonu, u okviru radne posjete Sjedinjenim Američkim Državama, sa višom direktoricom za Evropu pri Vijeću za nacionalnu sigurnost Amandom Sloat i direktorom za Balkan i Centralnu Evropu pri Vijeću za nacionalnu sigurnost Jeremy Longom.

Šef bh. diplomatije danas će održati odvojene sastanke sa senatorom Christopherom Murphyjem te potpredsjednicom Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma kongresmenkom Ann Wagner.

Predviđeno je da se Konakonić sastane i sa predstavnicima bosanskohercegovačke dijaspore, najavljeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.