Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prekršen ugovor

Zenički rudari još jednom prevareni, ponovo nisu dobili plaću

rudari protest
Foto: Amer Kajmović/FENA

Rudari su se na ovakav potez odlučili zbog nepoštivanja odredbi Kolektivnog ugovora, odnosno jer nisu dobili plaću do 25. u mjesecu za prethodni mjesec

Rudari jedinog preostalog aktivnog jamskog pogona, jame “Raspotočje”, jučer su u drugoj smjeni ponovi stupili u radnički neposluh – rekao je Feni predsjednik Sindikata tog pogona Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica Nedžad Duraković.

On ističe kako su se rudari na ovakav potez odlučili zbog nepoštivanja odredbi Kolektivnog ugovora, odnosno jer nisu dobili plaću do 25. u mjesecu za prethodni mjesec, pa Sindikatu samo preostaje da “stane uz radnike i njihovu odluku”.

-U pitanju su plaća i naknada za topli obrok za mjesec august, a razlog neisplate ponovo je blokada računa preduzeća. Radnicima na svim brigadama saopćeno je da plaća ne može biti isplaćena pa su jučer, nakon odrađene prve smjene, odlučili obustaviti proizvodnju – ističe Duraković.

Dodaje kako inspekcijske službe, kao i prilikom svake obustave proizvodnje, obavljaju zakonom predviđene poslove “kako bi se rudari imali gdje vratiti, nakon što proizvodnja ponovo bude pokrenuta”.