Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ZHK

Budžetskim korisnicima isplaćena pomoć od 1.260 KM

konvertibilne marke novac
Ilustracija: CBBiH

Jednokratna pomoć – pravo na isplatu ostvaruju uposlenici svih budžetskih korisnika, koji su bili u radnom odnosu na dan 30. novembra 2023.

Budžetskim korisnicima Zapadnohercegovačkog kantona danas je na račune uplaćena jednokratna pomoć u visini od 1.260 konvertibilnih maraka. Potvrdila je to dopredsjednica Vlade ZHK i ministrica finansija Blagica Leko.

Isplati je prethodila Odluka o izdvajanju sredstava u skladu s Uredbom o isplati pomoći od strane poslodavca i isplati jednokratne pomoći uposlenicima svih budžetskih korisnika u Zapadnohercegovačkom kantonu koju je pripremilo Ministarstvo finansija ZHK.

Ta Odluka usvojena je na ovosedmičnoj sjednici usvojila Vlada ZHK.

U skladu sa spomenutom Odlukom, pravo na isplatu jednokratne novčane pomoći ostvaruju uposlenici svih budžetskih korisnika, koji su bili u radnom odnosu na dan 30. novembra 2023. godine.

Blagica Leko zhk
Blagica Leko
Blagica Leko: Jednokratna pomoć

Kako je tom prilikom rečeno, isplata ove jednokratne pomoći moguća je zahvaljujući određenim uštedama u Budžetu ZHK za 2023. godinu, te Uredbi Vlade Federacije BiH koja ju tretira kao neoporezivu.

Podsjećamo, Vlada FBiH donijela je odluku kojom će svi oni koji primaju platu iz Budžeta Federacije BiH dobiti jednokratnu novčanu pomoć od poslodavca. I to u iznosu od 2.520 KM. Poslodavac je u ovom slučaju Vlada Federacije BiH.

Prva tranša isplate će, odlukom od 18. decembra ove godine, iznositi 1.260 KM. Vlada FBiH je dužna da ostatak novca isplati do kraja šestog mjeseca naredne godine.

Vlada FBiH je prethodno donijela Uredbu o isplati pomoći od poslodavca. Tom Uredbom su poslodavci koji se odluče za njenu primjenu oslobođeni plaćanja poreza na dohodak.