Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bugarska i BiH žele postati moderne države

sarajevo panorama

Ambasador Bugarske u BiH Angel Angelov ocijenio je da su Bugarska i BiH ostvarile zavidnu mrežu kontakata i dobrih prijateljskih odnosa s ciljem da njihova međusobna saradnja bude proširena i produbljena u svim sferama javnog života.

“Imamo zajednički cilj i pravac našeg djelovanja, a to je da sagradimo moderne zemlje kojima je najbitniji prosperitet građana”, rekao je Angelov tokom sinoćnog prijema koji je organizovao u Sarajevu povodom nacionalnog praznika Bugarske – Dana oslobođenja od Otomanske imperije.

Angelov je ponovio da Bugarska iskreno i nedvosmisleno podržava evropski i evroatlantski put BiH i pozdravlja njen novi veliki korak ka Briselu – podnošenje zahtjeva za članstvo u EU, kao zajedničkom ekonomskom i političkom prostoru.

“Kao predsjedavajući Procesa za saradnju u Jugoistočnoj Evropi, Bugarska ima ambiciozni program da promoviše region zato što se nijedna država ne može sama nositi sa izazovima 21. vijeka i globalnog svijeta, počevši od bezbjednosti i ekonomije, pa do očuvanja kulturno-istorijskog nasljeđa”,  naveo je Angelov.

On je zahvalio domaćim i međunarodnim institucijama i pojednicima koji podržavaju regionalnu saradnju, a posebno ulogu BiH i Bugarske u tom procesu.

Govoreći o nacionalnom prazniku Bugarske, Angelov je istakao da je to dan oslobođenja koje su ostvarili prije 138 godina, kada je uspostavljeno Treće Bugarsko carstvo.

Prema njegovim riječima, Sanstefanskim mirom 1878. godine Bugarska je potvrdila neprekidnost državne tradicije i već 14 vijekova postoji kao politički subjekt na Balkanu.

“Kao istorijski fenomen, Bugarska nikada nije mijenjala ime svoje države”, istakao je Angelov.

On je podsjetio da Bugari ovih dana proslavljaju i staru bugarsku tradiciju Matericu, čiji se crveno-bijeli simbol, koji je sinoć podijeljen mnogobrojnim učesnicima prijema, daruje za zdravlje i predstavlja simbol proljeća, rađanja novog života i vjere u dobro.