Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Posavski kanton

“Buknulo” još jedno žarište u BiH: Zaraženih sve više, medicinari na izmaku snaga

zp-opcina-orasje-05

Predsjednik kantonalne vlade još jednom je apelirao na maksimalno odgovorno ponašanje pri pridržavanju epidemioloških mjera

Predsjednik Vlade Posavskog kantona (PK) Đuro Topić i ministar zdravstva i socijalne politike Damir Živković nakon zasjedanja Vlade posjetili su Kantonalnu bolnicu u Orašju s ciljem sagledavanja stanja, a prije svega zbog povećanog broja pacijenata pozitivnih na koronavirus te pogoršanja epidemiološke situacije.

Na radnom sastanku, koji je održan s direktorom navedene bolnice Pericom Jelečevićem i saradnicima, Topić je kazao kako bi cijela zajednica trebala biti odgovornija i više se pridržavati osnovnih mjera.

“Trenutno je na odjelu 20 pacijenata koji se liječe od koronavirusa, ali nažalost četiri pacijenta su jučer preminula, a priljev pacijenata se i dalje povećava. Nažalost mi sa svoje strane nismo kao zajednica dovoljno odgovorni da zdravstvenim djelatnicima olakšavamo posao, nego svojim ponašanjem i nepridržavanjem osnovnih mjera, držanja distance i izbjegavanja okupljanja, pomažemo širenju virusa”, kazao je Topić.

Predsjednik kantonalne vlade još jednom je apelirao na maksimalno odgovorno ponašanje pri pridržavanju epidemioloških mjera.

“Na taj način ne štitimo samo svoje već i zdravlje drugih osoba. Time ćemo ujedno i olakšati posao zdravstvenim radnicim koji su doista na izmaku snaga u Kantolalnoj bolnici u Orašju”, kazao je Đuro Topić.

Prema informaciji Zavoda za javno zdravstvo PK, na području ovog kantona testirano je 4.880 uzoraka od čega je koronavirus potvrđen kod 1.466 osoba. Za sada se oporavila 1.181 osoba, dok je 81 osoba preminula. Aktivna su 204 slučaja, a u samoizolaciji se nalazi 269 osoba.

Postupak cijepljenja provodi se sukladno Planu, do sada je cijepljeno 875 osoba, a po riječima ministra Damira Živkovića, iskorištenost pristiglih cjepiva je 100 posto.

“Situacija se evidentno pogoršava, povećava se broj aktivnih slučajeva kao i broj pacijenata na ‘covid odjelu’ Kantonalne bolnice u Orašju što je u najvećoj mjeri posljedica nepridržavanja zadanih epidemioloških mjera na većim okupljanjima. Situacija će se pratiti te sukladno tome i donositi odgovarajuće mjere”, poručili su iz kantonalne vlade.