Federalni ministar

Bukvarević: Boračka populacija i penzioneri neće biti oštećeni (VIDEO)

080420_bukvarevic_markica

Ministar Bukvarević je pozvao 35.600 pripadnika boračke populacije koji su stariji od 65 godina da na vrijeme, odnosno do petka ove sedmice, preuzmu svoje boračke naknade

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević istakao je prilikom današnjeg obraćanja kako boračka populacija i penzioneri neće biti oštećeni za vrijeme epidemiološke krize zbog koronavirusa.

On je zahvalio Vladi Federacije BiH i Federalnom ministarstvu finansija koji su uložili dodatne napore kako bi naknade borcima, odnosno za 102.507 boračkih porodica bile isplaćene nekoliko dana ranije, a imajući u vidu ograničenost kretanja sugrađanima koji su stariji od 65 godina.

Ministar Bukvarević je pozvao 35.600 pripadnika boračke populacije koji su stariji od 65 godina da na vrijeme, odnosno do petka ove sedmice, preuzmu svoje boračke naknade.

– Federalno ministarstvo za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata je uputilo prijedlog prema Vladi Federaciji BiH da se sa pozicija unutra Ministarstva preusmjeri 20 miliona KM u Fond za borbu protiv virusa Covid-19, ali su te uštede i rezovi napravljeni u skladu sa opredeljenjem Vlade FBiH i Ministarstva da se naknade borcima i članovima njihovih porodica ne umanjuju, što su predstavnici boraca apsolutno podržali – kazao je Bukvarević.

Naglasio je da su penzije i boračke naknade prioritet u isplati iz Budžeta Federacije BiH i tako će biti i u narednom periodu.

– Resorno ministarstvo i Vlada Federacije BiH opredijeljeni su da na sve moguće načine pomognu svim građanima u krizi koja je zadesila našu državu, ali ćemo učiniti i sve napore da najranjivije kategorije našeg društva zaštitimo. S tim u vezi je i odluka našeg Ministarstva za ovih 20 miliona KM preusmjerimo u Fond koji će biti od pomoći u borbi protiv virusa korona – kazao je Bukvarević.

On je na početku obraćanja iskoristio priliku da svim pripadnicima čestita današnji dan kada je odlukom Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine formirana Teritorijalna odbrana Republike BiH.

– Odluka Predsjedništva Republike BiH je bila od strateškog značaja jer su sve oružane formacije stavljanje pod jedinstvenu komandu i jedinstvena obilježja. A što će kasnije dovesti do formiranja Armija Republike BiH čime je agresor osujećen u ostvarivanju zacrtanih ciljeva. Organizirano smo prešli na odbranu naše domovine i na neki način zbili smo redove i krenuli u odbranu. Posebno ističem značaj Patriotske lige BiH, MUP-a Republike BiH, Zelenih beretki i drugih koji su imali bitnu ulogu u odbrani od agresora. Te dobrovoljačke formacije su među prvima se suprotstavile agresorima i nakon ove odluke se u potpunosti podčinile štabovima Teritorijalne odbrane Republike BiH – kazao je Bukvarević.

Dodao je da je na prijedlog predstavnika boraca jučer u sjedištu Vlade Federacije BiH održan sastanak sa delegacijom Koordinacije boračkih saveza i organizacija Armije Republike BiH te je upućena zajednička čestitka u povodu godišnjice formiranja Teritorijalne odbrane Republike BiH.

– Predstavnici boraca iskazali su podršku Ministarstvu i Vladi Federacije BiH koja je uz borce te su pozdravili odluku da boračke naknade i obim prava ovoj populaciji ne bude umanjen – kazao je Bukvarević.

On je pozvao sve građane da se na današnji dan, svako na svoj način, primjereno i dostojanstveno, sjeti svih šehida jer je to najmanje što svi pojedinačno mogu učiniti za sve oni koji su živote utkali u temelje Bosne i Hercegovine.

– Pozivam sve građane da se svako na svoj način primjereno i dostojanstveno sjetimo naših šehida i poginulih boraca kao i vrhovnog komandanta Alije Izetbegovića jer je to najmanje što svi možemo pojedinačno učinti za sve one koji su živote utkali u temelje naše jedine domovine Bosne i Hercegovine – kazao je.

Bukvarević je pozvao sve boračke kategorije i druge građane da se poštuju mjere koje su izdali nadležni organi te se zahvalio svima koji su na prvoj liniji odbrane od koronavirusa, ljekarima, policajcima i svima koji su u službi građanima.

– Treba da poštujemo mjere i učinimo maksimum da ostanemo što je moguće više kod svojih kuća – kazao je.