Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bukvarević: Jednak koeficijent za sve penzionere

BiH

bukvarevic
Ministar Salko Bukvarević

Koordinacija boračkih udruženja i saveza u FBiH jučer nije održala proteste. Prolongirala ih je nakon sastanka koji je u subotu održan u Konjicu s resornim federalnim ministrom za boračka pitanja Salkom Bukvarevićem i šefom Kluba Bošnjaka u Domu naroda Federalnog parlamenta Osmanom Catićem. O zahtjevima i mogućnostima iznalaženja rješenja bit će razgovarano 13. oktobra.

– Iz Koordinacije traže da se onima koji su otišli u prijevremenu povoljniju penziju po Zakonu o prijevremenom i povoljnijem penzionisanju pripadnika odbrambeno-oslobodilačkog rata vrati koeficijent za isplatu penzija koji su imali pri odlasku u penziju. U međuvremenu je taj koeficijent smanjen i sada je 1.0. Ostali penzioneri imaju isplatni koeficijent 1.4 ili 1.8 – objašnjava ministar Bukvarević za “Faktor”.

Podsjeća da je na prijedlog resornog federalnog Ministarstva za pitanja boraca ranije formirana Interresorna radna grupa sačinjena od predstavnika više ministarstava i predstavnika vojnih penzionera. Vladi FBiH su ponudili rješenje, a premijer Fadil Novalić zatražio je dodatno izjašnjenje ovog ministarstva, te Ministarstva rada i socijalne politike FBiH i Ministarstva finansija FBiH.

– Mi smo dali pozitivno mišljenje, ali još nije stigao pisani stav ostala dva ministarstva – kaže Bukvarević, te navodi da je Radna grupa predložila da svi penzioneri, osim onih koji primaju zagarantirane i minimalne penzije, imaju isti isplatni koeficijent.

Smatra da bi tako bila ispravljena nepravda, a Zavod PIO/MIO bio bi zadužen svakog mjeseca, u skladu s raspoloživim sredstvima, izračunavati koliki će biti taj koeficijent.

– Vidjet ćemo hoće li ovo rješenje dobiti potrebnu podršku Vlade i Parlamenta. U svakom slučaju, tražit će se rješenje, jer činjenica je da su ovi ljudi oštećeni i da treba ispraviti nepravdu. Nakon utvrđivanja ovog koeficijenta od 1.0 nekima od njih penzije su smanjene za pedeset posto pa čak i više – zaključuje Bukvarević.

O ovim pitanjima bit će raspravljano na sastanku 13. oktobra u Domu naroda Federalnog parlamenta.

Na sastanak su pozvani delegati i zastupnici, federalni premijer i dopremijeri, resorni ministar i predstavnici Koordinacije koja okuplja vojne penzionere. Tamo bi trebale biti sve relevantne osobe koje mogu dati doprinos u traženju rješenja.