Bukvarević: Pitanja branitelja nećemo rješavati na ulicama

BiH

salko_bukvarevic1

Zbog rješavanja problema braniteljske populacije u Federaciji BiH koja je zadnjih dana eskalirala brojnim prosvjedima i blokadama prometnica, danas su se u Mostaru sastali resorni ministri Federacije BiH Salko Bukvarević i HNK Oliver Soldo, te održali niz sastanaka s pregovaračkim timovima i predstavnicima boračkih udruženja kako bi pronašli rješenje za boraca iz zadnjeg rata, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata F BiH Salko Bukvarević je naglasio kako ovo njegov peti sastanak na području Federacije BiH radi rješavanja problema boraca i branitelja u zadnjih nekoliko dana, te je uspio dogovoriti da se ubuduće sva pitanja boraca i branitelja trebaju rješavati dijaloški i putem institucija, a nikako na ulicama.

Nakon sastanka s pregovaračkim timovima i 30 braniteljskim predstavnika koji su trajali više od tri sata Bukvarević je kazao kako se konstruktivno razgovaralo o situaciji u kategoriji „borci i članovi njihovih porodica“.

„Informirali smo prisutne predstavnike boračkih udruženja kojih je bilo preko 30, općinske načelnike i kolege iz kantonalnog ministarstva za pitanje boraca o tome šta je realizirano u prošloj godini. Iznijeli smo činjenicu da je od 315,5 milijuna, koliko Federalno ministarstvo plasira sredstava na ovaj kanton kroz razna prava doznačeno oko 40 milijuna maraka“, kazao je Bukvarević.

Potpuno je, kako ističe, otvoreno ono što je urađeno kroz izmjene i dopune zakona u prošloj godini.

„Izvršena je izmjena i dopuna četiri zakona u prošloj godini i otvorena tri nova transfera prije svega zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca izdvajanjem sredstava iz Federalnog zavoda za zapošljavanje i udruživanje s kantonima, također javno zagovaranje zapošljavanja te djece. Imali smo 6.700 te djece na birou, a danas je to negdje oko 4.500“, ističe Bukvarević, navodeći kako nije zadovoljan tempom zapošljavanja i želi da to ide brže.

Tijekom današnjeg sastanka je upoznao predstavnike koordinacije o svim drugim projektima koje radi ovo ministarstvo i pojasnio da je boračko-invalidska zaštita podijeljena na nadležnosti između Federacije i kantona.

„Prije svega Federacije ima obavezu da se pobrine za invalidnine i naknade za oko 92.000 ratnih vojnih invalida , porodica poginulih i dobitnika ratnih vojnih priznanja. Ukazali smo na problem nepostojanja konačnog zakonskog rješenja po zahtjevima demobilisanih boraca i čuli sve prijedloge od strane predstavnika boračkih organizacija i otvorili pitanja o četiri zakona, koja treba na neki način regulisati kroz jedan jedinstveni zakon“, pojasnio je Bukvarević.

On ističe kako je sastanak u Mostaru bio veoma konstruktivan i kako su predstavnici boračkim udruženja podržali njegov prijedlog da se svi problemi rješavanju institucionalno, a nikako na ulicama, kao i zakon koji bi riješio probleme boraca, jer kako ističe samo na taj način može se vratiti dostojanstvo oružanih snaga i pronaći rješenje za ljude koji su odbranili BiH.

Novi zakon kako ističe definiše zdravstveno osiguranje, prednost u zapošljavanju članovima braniteljskih porodica, i kaznene odredbe za one poslodavce koji ne poštuju tu prednost, rješenje mogućnost dokupa radnog staža onima kojima je potrebno, i zajamčena primanja svim borcima u trećoj životnoj dobi.

„Nadam se da će rješavanje pitanje boraca ići u sistemskom rješenja i dogovorili smo da se sva pitanja rješavaju tako da se upute onom nivou vlasti koji je nadležan za to“, pojasnio je Bukvarević.

Što se tiče objave registra branitelja, kako je pojasnio on nema ništa protiv toga, ali kako naglašava Agencija za sigurnost podataka je ukazala kako bi se time kršilo pravo na zaštitu privatnih podataka.

Kantonalni ministar branitelja Oliver Soldo ističe kako je krajnje vrijeme da se vezano za registar branitelja prestane stigmatizirati braniteljska populacija i prestane koristiti termin „lažni branitelji“, jer kako naglašava „lažnih branitelja“ nema.

„Postoje ljudi koji su se uvukli u sustav po principu dva svjedoka, ali oni se ne mogu zvati lažni branitelji, oni su kriminalci“, kazao je Soldo, te pozvao sve one koji za takve slučajeve znaju da ih prijave kako bi se provela procedura registra i provjere, a ne stigmatizirati tim pričama čitavu braniteljsku populaciju.

Pojasnio je kao se tijekom današnjeg sastanaka u Mostaru pored registra branitelja koji su stekli prava branitelja prijevarom postoje i oni koji su prva branitelja izgubili tijekom revizije branitelja i zbog neznanja i ne mogućnosti prilika nisu uspjeli vratiti a svakako zaslužuju.

Suad Muharemović, predsjednik Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ i jedan od ratnih komandanata ističe kako je jedan od najvećih problema što se u redovima boraca našlo puno osoba koje su na osnovu dva svjedoka stekle status borca i prava koja uživaju a istodobno ih nemaju oni koji su ih zaista zaslužili.

Predsjednik HVIDRA-e Zoran Zovko je izrazio nadu da će se konačno nepravda koju trpe branitelji ispraviti i da će svi borci koji zaslužuju uživati prva koja im pripadaju i nastaviti s normalnim životom okrenuti budućnosti u Bosni i Hercegovini za koju su se borili.