Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bukvarević poručio borcima: Nemamo novca za ispunjenje vaših zahtjeva

BiH

Protest boraca u Sarajevu
Foto: I. Kralj

Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević izjavio je da Vlada FBiH nema sredstava za ispunjavanje zahtjeva demobilisanih boraca koji bi iziskivali dodatnih 250 miliona KM godišnje u budžetu.

Bukvarević, čiju su ostavku na jučerašnjim protestima u Sarajevu tražili ratni veterani Armije BiH i Hrvatskog vijeća odbrane, kaže da ne može nikome da obeća nešto što nije moguće provesti.

On je naveo da poštuje svakog borca i boračko udruženje, ali da nema pravo da im daje lažne nade.

Bukvarević je rekao da Vlada FBiH godišnje izdvaja više od 500 miliona KM za realizaciju zakona o pravima boračkih kategorija,

Ministar Salko Bukvarević

Ministar Salko Bukvarević

On je podsjetio da je Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica stavljen van snage 2008. godine i da je prije osam mjeseci sa predstavnicima krovnih boračkih organizacija pokrenuta inicijativa za izradu zakona.

“Ponudili smo prijedlog svim zainteresovanim stranama, održali razgovore sa predstavnicima boračkih organizacija i obišli svih 10 kantona u FBiH. Ostavljena je mogućnost da dostave prijedloge, što je jedan broj njih i učinio i sada je formirana radna grupa za izradu nacrta zakona koji predviđa 16 prava i smatramo da je dobra polazna osnova”, rekao je Bukvarević.

Ratni veterani Armije BiH i Hrvatskog vijeća odbrane nakon jučerašnjih protesta ispred zgrade Vlade FBiH dali su rok od sedam dana Bukvareviću da podnese ostavku jer nisu postigli dogovor sa predstavnicima vlasti.