Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bukvarević primio Okovića i Obuću: Zaposliti djecu poginulih boraca

bukvarevic

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević primio je premijera Bosansko-podrinjskog kantona Emira Okovića i predsjedavajuću Skupštine Aidu Obuću.

Oković je informisao Bukvarevića o realizaciji projekta zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca sa područja tog kantona i istakao da je 75 posto te djece s područja Kantona zaposleno inicijativom Vlade i Skupštine i putem udruživanja sredstava s Federalnim zavodom za zapošljavanje.

– Nastavit ćemo taj projekt kako bi sva šehidska i djeca poginulih boraca bila zaposlena, jer je to naša trajna obaveza – rekao je Oković.

Ministar Bukvarević je zahvalio sagovornicima i Vladi BPK na želji i volji koju su iskazali pri zapošljavanju djece šehida i poginulih boraca i izrazio nadu da će projekt udruživanja sredstava s Federalnim zavodom za zapošljavanje biti nastavljen i da će ove godine više kantona učestvovati u njegovom provođenju.

On je informisao goste da Fondacija za pružanje pravne pomoći boračkoj populaciji nastavlja pomagati borcima, jer borba za pravdu i istinu mora biti nastavljena.

Kad je riječ o zapošljavanju i samozapošljavanju boraca putem boračkih zadruga, ministar je rekao da je prošla godina bila prva u realizaciji ovog projekta, da su ostvareni zavidni rezultati i da se on nastavlja i u ovoj godini.

– Nastavljamo s realizacijom projekta zapošljavanja i samozapošljavanja boraca i članova njihovih porodica kroz boračke zadruge. Ovo pitanje najbitnije je za boračku populaciju i za projekt mogu aplicirati svi pripadnici branilačke populacije – istakao je Bukvarević.

Naglasio je da se svi građani BiH, koji su državljani BiH i pripadaju nekoj od kategorija branilačke populacije mogu prijaviti i aplicirati na sve javne pozive Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Također je naveo da zakon ne poznaje mjesto prebivališta, već isključivo prava branilačke populacije, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, prenosi Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.