Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CCI: Zastupnici Skupštine ZHŽ-a na sjednicama u 2016. proveli samo 12 sati

cci-press4
FOTO: D. Begović

Nevladina organizacija Centri civilnih inicijativa (CCI) navodi kako su i u 2016. godini nastavljeni krajnje skromni rezultati i izvršne i zakonodavne vlasti u Zapadnohercegovačkoj županiji (ZHŽ), unatoč tome što je vlast politički stabilna i u apsolutnoj dominaciji jedne stranke.

Iz CCI-ja ističu kako je Vlada ZHŽ-a zadržala poziciju vlade s uvjerljivo najnižom produktivnošću od svih županijskih vlada, a da je Skupština ZHŽ-a na sjednicama u prošloj godini provela tek 12 sati, računajući i stanke.

“U prosjeku, zastupnici su, dakle, na sjednicama, proveli tek 1 sat mjesečno”, navode iz CCI-ja te dodaju kako je zabilježen i nizak stupanja pojedinačnih aktivnosti zastupnika koji se, unatoč toj činjenici, ne odriču svojih privilegija.

Transparentnost rada Skupštine ZHŽ-a također je na ivici prihvatljivosti, navode iz CCI-ja.

U izvješću o monitoringu rada Vlade i Skupštine ŽZH za 2016. godinu navodi se kako je Vlada ZHŽ-a u protekloj godini razmotrila svega 258 mjera, dok se obujam razmotrenih mjera drugih županijskih vlada kreće od 507 do čak 1791.

Vlada ZHŽ-a je u 2016. godini održala svega 31 sjednicu, što je manje od ijedne druge županijske vlade, navode iz CCI-ja, te dodaju kako županijska Vlada kontinuirano krši svoj poslovnik o radu kao i Zakon o proračunima FBiH.

“Sedmu godinu za redom Proračun Županije zapadnohercegovačke usvaja se po žurnom postupku i bez organiziranja javne rasprave. Zadnji put Vlada ŽZH proračun je utvrdila u nacrtu i on je usvojen u redovitoj proceduri 2010. godine”, navodi se u izvješću.

Iz CCI-ja pozvali su Vladu i Skupštinu ZHŽ-a da ozbiljno intenziviraju svoj rad u drugoj polovici svog mandata i povećaju produktivnost, fokusirajući se pritom na ključne probleme građana i njihovo rješavanje, ne bi li bar u izvjesnoj mjeri opravdali ukazano im povjerenje građana, kao i sredstva koja primaju iz proračuna za svoj rad.