Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

centar civilnih inicijativa

CCI podržao inicijativu za zakazivanje sjednice o revizorskim izvještajima institucija HNK

Foto: Fena

Na ovaj način su zastupnici Skupštine HNK pokazali spremnost da se u ovom kantonu uspostavi nadzor koji može osigurati da se uočene nepravilnosti u radu i trošenju javnog novca kantonalnih institucija otklone

Nakon što su nepravilnosti u radu kantonalnih institucija u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), a koje je utvrdio Ured za reviziju institucija u FBiH, bile bez adekvatnog razmatranja, u ovoj županiji poduzet je prvi korak prema uspostavi nadzora nad realizacijom revizorskih preporuka.

Naime, zastupnici Skupštine HNK uputili su važne inicijative kako bi se uspostavio nadzor nad procesom otklanjanja nepravilnosti i slabosti u radu institucija, a o njima će na narednoj sjednici odlučivati Kolegij kantonalne Skupštine, priopćeno je iz Centra civilnih inicijativa (CCI).

U pitanju je inicijativa kojom su od rukovodstva Skupštine zatražili zakazivanje tematske sjednice u junu 2024. godine na kojoj bi se raspravljalo o Programima mjera za otklanjanje uočenih nepravilnosti i statusu preporuka revidiranih institucija (zaključno sa 31. maja 2024. godine).

Uspostavljanje nadzora

Dodatno, zastupnici su inicijativama tražili od Vlade HNK da od revidiranih institucija zatraži dostavljanje Programa mjera za otklanjanje uočenih nepravilnosti kako bi iste Vlada razmotrila i uputila Skupštini na dalje postupanje.

Na ovaj način su zastupnici Skupštine HNK pokazali spremnost da se u ovom kantonu uspostavi nadzor koji može osigurati da se uočene nepravilnosti u radu i trošenju javnog novca kantonalnih institucija otklone.

Naime, realizacijom revizorskih preporuka institucije otklanjaju slabosti i nepravilnosti u radu što doprinosi odgovornijem trošenju javnog novca i kvalitetnijim uslugama za građane ovog kantona.

Ovo je posebno važno imajući u vidu da su u prethodnom periodu revidirane institucije koje su korisnici proračuna i koje su izuzetno važne za građane ovog kantona – u pitanju su Sveučilišna klinička bolnica Mostar, Ministarstvo financija HNK i Zavod zdravstvenog osiguranja HNK.

Naime, u ovim institucijama zabilježen je veliki broj nepravilnosti, između ostalog nepravilnosti u zapošljavanju uposlenika u javne institucije i u sklapanjima ugovora, da se dodatna sredstva na plaće ne isplaćuju u skladu s pravilnikom o radu i da se naknade za regres i vjerske i državne praznike isplaćuju u visini koja je iznad zakonski propisane, da se ne primjenjuje Zakon o javnim nabavkama, da se ne vrši interna revizija proračunskih korisnika kantona, gradova i općina, da se raspodjela tekućih transfera drugim nivoima vlasti vrši bez javnog poziva i utvrđenih kriterija i još mnogo drugih nepravilnosti koje se direktno dotiču trošenja javnog novca, a samim tim i kvalitete života građana.

Pored svega navedenog, činjenicu koliko je važno da Skupština HNK preuzme veću nadzornu ulogu nad implementacijom revizorskih preporuka od strane revidiranih institucija potvrđuje i podatak da se veliki broj preporuka ponavlja iz godine u godinu, što znači da institucije nastavljaju raditi s nepravilnostima u svom radu.

U skladu sa tim, Centri civilnih inicijativa podržavaju inicijativu i nastojanja zastupnika da se u skladu s Poslovnikom Skupštine HNK zakaže tematska sjednica i na taj način uvede mehanizam nadzora kojim će se osigurati postupanje po preporukama revizije.

cci